Odgovori

Podjela muslimana u više džemata…u koji ići?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Eselamu Alejkum,

Zamolila bih vas da mi objasnite ima li razlike izmedju dzemata, i u koji je ispravnije ici? Radi se o tome da u ovom mjestu je bila jedna dzamija, koju su napravili arapi, pa su onda bosanci zakupili prostor i napravili mesdzid kako bi se odvojili od arapa, jer kazu hocemo mi po svom necemo po arapskom. Ali ima jedna grupa, koju nas narod zove “vehabije” i oni opet nece sa bosancima, oni idu u staru dzamiju.

Ja bih zeljela otici ponekad ali se bojim u koju god da odem pogrijesicu. Jako je tuzno ovako gledati da se muslimani dijele. ZASTO?

Unaprijed hvala na odgovoru, da vam Allah dz.s podari dzennet svi koji radite na stranici, puno ste pomogli nasem narodu da se vrati pravom putu.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Najbolje je ici na mjesta u kojima ces svojim dovama i prisustvom povecati broj dova i istigfara za sebe i svoje najmilije. Ako mozes posjecuj oba dzemata, ukoliko nemas zapreka ili problema. Razlika je u tome sto u pravoj dzamiji se klanjaju svi namazi plus bajrami i dzume, dok u mesdzidu se mogu samo klanjati neki od namaza. Propisi koji se ticu dzamije nisu isti kao propisi koji se ticu mesdzida.

O tome zasto se muslimani dijele na skupine i podvajaju, moze se nadugo i nasiroko govoriti. Poslanik a.s. nas je upoznao da ce se njegov ummet podijeliti na 73 frakcije. Sve ce zavrsiti u Vatri osim JEDNE. Na upiti prisutnih ko je ta skupina odgovorio je: *Ona koja bude dosljedno praktikovala moj sunnet i sunnet mojih ispravnih ashaba*. To eksplicite znaci da sve one koje budu se busale u prsa i vikale da slijede sunnet, a u stvarnosti budu udovoljavali svojim prohtjevima, Tesko se takvima i opet tesko se takvima!

Neka svima koji posjecuju stranicu Allah dz.s podari lijepi Dzennet, jer mi smo tu radi VAS !

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta