Odgovori

Prisustvo roditelja na vjenčanju

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-Selamu alejkum!

Dali moze otac koji ne klanja, jednostavno ne praktikuje islam biti svjedok svojoj kci na vjencanju?

BarakaAllahu fik!

Odgovor:

Prisutnost i dozvola staratelja je obavezna prilikom sklapanja braka. Dokaz za to su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Koja god se žena uda bez dozvole staratelja njen brak je ništavan (neispravan). To je ponovio tri puta. (Bilježe ga Ebu Davud, Tirmizi i Ibn Madže). Zbog toga vidimo da se Allah, dž.š., upravo obraća starateljima, savjetujući ih da udaju neudate i žene neoženjene kako bi im na taj način omogućili sretan život, učestvovali u izgradnji čestitog društva i ispoljavanje prirodnih nagona sa kojima ih je Allah, dž.š., stvorio. Starateljstvo ide sljedećim redoslijedom: otac, očev otac, sin, unuk, brat po oba roditelja, brat po ocu, bratići, amidža, amidža po ocu, amidžić, zatim najbliži muški rođak poslije amidžića i na kraju vladar (kadija).

Bitno je spomenuti da ako su staratelji na istom stepenu (npr. mlađi i stariji brat) dozvoljeno je mlađem od njih dvojice sklopiti brak iako je stariji brat prisutan, s tim što se uslovljava da je mlađi brat punoljetan, razuman i pravedan. Ovo zadnje (punoljetnost, razumnost i pravednost) se uslovljava i kod ostalih staratelja. Kaže Ibn Rušd: “Svojstva koja mora ispuniti staratelj, prema jednoglasnom mišljenju islamskih učenjaka, su: Islam, punoljetnost i muževnost.”

Islamski učenjaci su se razišli oko toga da li staratelj može biti rob, griješnik i nerazborita (nesvjesna, nezrela) osoba. (Bidajetu-l-mudžtehid 3/954).Neki to osporavaju dok drugi dozvoljavaju.

Kaže šejh Muhammed ibn Salih el-Usejmin: “Kaže Allah, dž.š.: “O vjernici, Allaha i Poslanika ne varajte i svjesno međusobno povjerenje ne poigravajte, i neka znate da su imeci vaši i djeca vaša samo iskušenje i da je samo u Allaha nagrada velika.” (Prijevod značenja – El-Enfal, 27-28.)

Nakon što je Allah, dž.š., zabranio varanje Njega i Njegovog Poslanika napominje da su djeca i imetak samo dunjalučko iskušenje, kako bi ukazao na to da varanje nije dozvoljeno ni radi imetka ni radi djece. Rekao je Poslanik, salla-llahu alejhi ve sellem: “Kada vam dođe onaj čijom ste vjerom i ahlakom zadovoljni, udajte vašu kćerku za njega. Ako to ne uradite nastupit će veliki nered na Zemlji.” (Tirmizi i Ibn Madže)

Rekao je Poslanik, salla-llahu alejhi ve sellem: “Nema braka bez staratelja i dvojice pravednih svjedoka”(Bilježe ga petorica osim Nesaija). Rekao je Imam Tirmizi: “Ovo je bila praksa islamskih učenjaka među ashabima, tabiinima i onima poslije njih. Govorili su: “Nema braka bez svjedoka”. Među njima nije bilo razilaženja, razilaženje je tek poslije došlo među poznim generacijama.”

(El mulehhasu-l-fikhijju 2/266)

A Allah najbolje zna

Odgovor pripremio prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta