Odgovori

Posjeta poslije jacije namaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum.

Procitala sam hadis u kojem je poslanik zabranio posjete posle jacije namaza. Kod nas bas tada ljudi najvise idu u posjete, pogotovo u zimsko vrijeme. Interesuje me stav ucenjaka u vezi tog hadisa. Jeli to stoga zabrana ili po izboru, ako odemo nismo grijesni ali je ipak bolje da ne idemo u posjete u to vrijeme.

Odgovor:

We alejkisselam we rahmetullahi we berekatuh,

Ta preporuka se odnosi na situacije kada postoji bojazan dace radi tih dugih i kasnih sijela neke od obligatnih duznosti da trpe id a ne budu na vrijeme obavljene. Svjedoci smo vremena kada neko dugotrajno sijelo bude uzrokom da se prespava sabah namaz ili se vitr namaz zaboravi ili zakasnimo na posao a ucenici ili druge stranke cekaju na realizaciju dnevnih aktivnosti. Ako sijelo, ce biti provedeno uz ogovaranje, prenosenje tudjih rijeci ili potvoru ono u osnovi nije dozvoljeno. Ako ce biti koristan dijalog spominjanje Allaha i islamskih vrijednosti da jedni druge opomenete na dnevne aktivnosti kao i da bodrite jedni druge da se namaz obavi na vrijeme i po mogucnosti u dzematu, onda je to hajr i dobro koje treba podrzati.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta