Odgovori

Ako umre jedan od zaručnika (momak ili djevojka), treba li se ovaj drugi nekad u životu udati/ženiti?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Es-selamu álejkum, U slučaju da ili djevojka ili mladić (jedno od njih) preseli na Ahiret a bili su zaručeni, tj namjeravali su se oženiti.. Bi li se djevojka ili mladić ipak jednog dana trebali udati/oženiti nakon toga? Čitala sam da će žena biti sa svojim posljednjim mužem ali i da će biti zajedno svi koji se vole.. Uzmite u obzir da i mladić i djevojka trenutno smatraju da su našli ljubav svog života i osobu s kojom žele zaslužiti Džennet i biti u Džennetu ponovo zajedno.

Odgovor: Zaruka je uvod u ženidbu. Ona ne povlači za sobom pravnu obavezu jer se može prekinuti u svakom momentu. Nije uvjet ženidbe, što znači da se brak može sklopiti i bez prethodnih zaruka. Ako je neka djevojka već zaručena nije dozvoljeno drugom mladiću da joj nudi svoje zaruke, jer je prethodni zaručnik stekao pravo koje se mora poštovati. Ako prethodni zaručnik odustane od zaruke, u tom slučaju novi zaručnik može ponuditi svoju zaruku. Poslanik s.a.v.s. je rekao: «Vjernik je vjerniku brat, pa mu nije dozvoljeno da se nameće na prodaju niti na zaruke svoga brata.» (Muslim).

Dakle, ukoliko se desi da jedno od zaručnika preseli na ahiret, zaruke prestaju važiti, a zaručnik koji je ostao živ sasvim normalno može da se oženi/uda. Pa i sam brak prestaje važiti kada jedan od supružnika preseli na ahiret. Nakon propisanog iddeta žena se može udati, a ukoliko muž ostane iza umrle supruge, može da se oženi nakon tri dana žalosti. Postoji ajet u kome Uzvišeni Allah kaže: “Edenski vrtovi u koje će ući oni i roditelji njihovi i žene njihove…” (Er-Ra’d, 23). Ljubav nema i ne smije imati starosnu dob. Ona traje čitav dunjalučki život i nastavlja se i nakon smrti, u džennetu.

Samo moram priznati da sam iznenađen ovim pitanjem. Ako su mladić i djevojka našli ljubav svoga života i žele zaslužiti džennet i biti zajedno u džennetu, zašto govore o smrti a nisu se još ni uzeli? Izgleda da je u pitanju velika ljubav, hvala Allahu.

Hfz. Senaid Zajimović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta