Odgovori

Socijalna pomoć

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Da li je nama kao muslimanima po kuranu i sunnetu dozvoljeno ne radit kad mozemo da radimo i pridonosimo svojoj porodici i da li nam je dozvoljeno svojim neradom i svojom ne voljom uzimat socijalu i druge potpore, koje na ovaj ili onaj nacin se baziraju na kamati pa cak i u Bosni kao i ovdije i u Svedskoj? Kratko jasno, kad nam je dozvoljeno potporu uzimat, a kad ne, i kad nam je obaveza radit, a kad ne?

Odgovor:

We alejkumusSelam!

Zalosno je to sto pojedinci u drustvu, kada osjete da im je lijeno radit ili im sejtan uljepsa nerad, pribjegavaju socijalnim nacinima potpore i prehrane svoje obitelji. Omer radijallahu anhu je skupinu mladica koji su tvrdili da su od skupine koja se oslanja na Allaha i nista ne rade, udarao stapom. Steta sto u nasem ummetu nema Omera, koji bi zaveo red i pravilno razumjevanje serijatskih tekstova. Sve do onog trena dok si zdravstveno sposoban svojim radom privrjedit halal dinar to ti je duznost, a ne slobodan odabir termina, kad ti se radi to i cinis.

Problem nastaje kada narod i rukama i nogama kopa kako bi dobio vizu odredjene drzave u dijaspori, i potpise more papirologije na tom putu, onda ne zeli da se drzi zakona koji vlada na tom mjestu. Tu olaksicu mogli bi da koriste oni koji su nesposbni za rad ili su radili odredjen broj godina i sada iz zdravstvenih razloga nemogu vise da rade. Ali je problem sto neki zele da i rade i da pored toga uzimaju socijalne vidove pomoci, sto nije u redu, jer ta pomoc nije namjenjena skupini onih koji su u mogucnosti potrazit sebi posla.A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta