Odgovori

Kupanje bez donjeg veša da ili ne? Da li je dozvoljeno da žena nosi pantalone?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Essellamu alejkum,

htio bih pitati dvije stvari:

prvo – da li je pravilno kupati se bez donjeg intimnog vesa?
drugo- da li zena koja je pokrivena moze nositi pantalone?

Odgovor:

We alejkumusSelam,

Ispravno je kupati se bez donjeg intimnoga vesa, s tim da treba biti zaklonjen od pogleda onih skupina ljudi ili zena kojima nije dozvoljeno da vide nasa stidna mjesta.

Sto se tice pantalona, to je muska odjeca, koja je utjecajem zapadne kultura uvukla se medju muslimanske mase, bez nekoga opravdanja niti jakoga dokaza. Ja sam licno protiv takve odjece, bez obzira da li ona dosla ispod ili iznad haljine ili duge suknje, jer bez obzira koliko bile siroke hlace, jednoga dana ce i one zasmetati. Sejtanskim utjecajem ce preci na jos uze i uze. Zbog toga je najbolje zatvoriti taj sejtanski prilaz i koristiti onu odjecu koju je Kur’ani-kerim nazvao ODJECOM CESTITOSTI.

Sura: 24 [An-Nur (Svjetlost)], Ajet: 31

“A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite.”

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta