Odgovori

Učenje Kur’ana na bosanskom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Draga braco unaprijed vam se zahvaljujem na vasem odgovoru.

Procitala sam na vasim odgovorimia i razumljivo mi je sto se nesmije nikome placati da da se za umrlog uci Kuran. Shavatam zasto se i ucenje preko kasete ne prihvaca i nemoze namjenjiti umrlom. Da li uzviseni Allah prima ucenje Kurana na Bosanskom umjesto ucenja na arapskom jeziku, bilo da se radi o ucenju za zive ili mrtve?

Naravno da bi voljeljela, ali trenutno nisam u mogucnosti da ucim arapski. Pokusavam na arapskom nauciti dove i sure koje su potrebne za klanjanje, ali mi ne ide bas od ruke.

Odgovor:

Ve alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuh,

Allah ne opterecava svoja stvorenja preko njihovih mogucnosti. Sve te olaksice koje su spomenute u islamskoj literaturi, treba da znamo da su kratkorocnoga karaktera, kako insan ne bi odugovlacio s cinjenjem dobrih djela. S druge strane treba da ulozimo maksimum napora kako bismo memorisali i shvatili pravi smisao svakoga ibadeta pojedinacno. Imamo mogucnost da od Allaha trazimo u dovama kako bi nam ucenje i memorisanje olaksao, a s druge strane treba da imamo ubjedjenje da je Allah Tvorac i Poznavalac svih jezika. A za primanje djela potrebna su dva uvjeta:

• Da djelo bude ucinjeno iskreno Allaha radi
• Da bude djelo sukladno praksi Poslanika a.s. i ispravnih generacija prije nas

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta