Odgovori

Dodirivanje supruge dok je u hajzu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Postovana braco mozeteli mi odgovoriti? Kada je zena u hajzu, da li je dozvoljeno da se dodiruje po cijelom tijelu, ili postoje odredjeni dijelovi tijela gdje se nesmije dodirvati?

Allah da vas nagradi svakim dobrom.

Odgovor:

Cijelo ženino tijelo je predmet uživanja od strane njenog muža svejedno bilo to pogledom, dodirom, poljupcem, milovanjem i slično. Također i obrnuto, cijelo muževljevo tijelo je predmet uživanja od strane njegove žene svejedno bilo to pogledom, dodirom, poljupcem, milovanjem i slično.

Ono što je Šerijat zabranio je polno općenje u stražnjicu žene. Kaže Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem: “Prilaziti ženama u njihove stražnjice je haram.” (Nesai u knjizi ‘Išretunnisa’), također u drugim hadisima: “Zaista se Allah ne stidi istine, ne prilazite ženama u njihove stražnjice” (Ahmed, Ibn Madže, Ibn Huzejme i ostali),

“Ko ode proroku i povjeruje mu u ono što kaže, ili priđe ženi koja je u stanju hajza, ili priđe ženi u njenu stražnjicu, on je čist od onoga što je objavljeno Muhammedu.“ (Ahmed, Ebu Davud, Tirmizi, Ibn Madže i Darimi),

“Allah neće gledati u čovjeka koji je polno općio sa ženom u njenu stražnjicu” (Ibn Madže).

Također, Šerijat je zabranio polno općenje kada je žena u stanju hajza, kaže Uzvišeni: “I pitaju te o mjesečnom pranju. Reci: ‘To je neprijatnost.’ Zato ne općite sa ženama za vrijeme mjesečnog pranja, i ne prilazite im dok se ne okupaju. A kada se okupaju, onda im prilazite onako kako vam je Allah naredio. – Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste.” (Prijevod značenja El-Bekare, 222.)

Mužu je dozvoljeno uživanje u njenom tijelu mimo polnog organa čak i u stanju hajza. U rivajetu od ‘Aiše i Mejmune, radijallahu anhuma, je došlo: “Kada bi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, htio da uživa u tijelu neke od njegovih žena, a ona je u stanju hajza, naredio bi joj da se ogrne, a zatim bi uživao u njenom tijelu”. (Buharija i Muslim) U rivajetu kod Ebu Davuda stoji: “Kada bi htio nešto od žene koja je u hajzu, stavio bi na njen polni organ odjeću”. Ve billahi teufik.

Pripremio prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta