Odgovori

Da li je dozvoljeno nevjernicima učiti fatihu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Zanima me da li je ispravno katolicima uciti fatihu. Zato sto ja stanujem preko puta katolickog groblja i uvijek kada sam u sobi direktno vidim groblje pa tako da skoro svako jutro i na vece proucim fatihu.

Da li je ispravno to ili ne.

Unaprijed hvala

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Nije dozvoljeno učiti nevjerniku bilo šta od Kurana. Uzvišeni Allah zabranio je Allahovom Poslaniku da prisustvuje dženazi Abdullaha ibn Ubejja ibn Selula, obrazlažući da je to zbog njegovog nevjerstva, riječima: ”I nijednom od njih, kad umre, nemoj molitvu obavljati, niti sahrani njegovoj prisustvovati, jer oni u Allaha i Njegova Poslanika ne vjeruju i kao nevjernici oni umiru.” (Pokajanje, 84.)

Ako bi se desilo da ne postoji niko od nevjernika ko će zakopati tijela mrtvih nevjernika, tada će to učiniti muslimani, kao što je učinio Allahov Poslanik sa ubijenim mušricima u bitki na Bedru i kao što je naredio Aliji, r.a., da zakopa njegovog amidžu Ebu Taliba riječima: ”Idi i ukopaj ga.”

(Fetve Stalne komisije: fetva broj 2612, 9 tom, str. 10)

Pripremio prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta