Odgovori

Trebam li klanjati tehijjetul mesdžid prije akšam namaza?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Pitanje u vezi Aksam namaza… da li je dozvoljeno klanjati kad se ude u Dzamiju dva rekijata Tehijetul Mesdzid prije Aksam namaza, eto toliko neka vas Allah nagradi.

Odgovor:

Kada se uđe u džamiju, u vrijeme kada nije mekruh klanjati ili prije nastupanja određenog namaza, prije nego sjednemo klanjaćemo dva rekata tehijjetu-l-mesdžida. To se temelji na hadisu Ebu Katade, r.a, u kojem Poslanik islama, s.a.v.s, traži od svojih sljedbenika da klanjaju ta dva rekata: Kada neko od vas uđe u džamiju neka klanja dva rekata prije nego sjedne!

Kod nas je običaj da se ta dva rekata klanjaju samo u novootvorenoj džamiji ili u nekoj džamiji koju osoba prvi put posjećuje. Dužnost nam je napomenuti da se taj namaz klanja svaki put kada uđemo u džamiju, osim ukoliko već nije počeo određeni namaz koji ćemo klanjati u džema’atu ili ukoliko nije nastalo vrijeme u kojem je pokuđeno klanjati: vrijeme izlaska sunca, kada je sunce u zenitu i kada sunce zalazi.

Po mnogima, taj namaz treba klanjati svaka osoba koja dođe na džuma-namaz, pa makar imam vec držao hutbu, dok se, po hanefijskoj pravnoj školi, taj namaz izostavi i sjedne, kako bi se hutba slušala i okoristilo njome. Kad god se uđe u džamiju, a muezzin nije počeo učiti ikamet za farz-namaz ili ne postoji neka druga spomenuta zapreka, klanjaćemo dva rekata tehijjetu-l-mesdžida prije nego sjednemo u džamiji.

A Allah najbolje zna!

Pripremio prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta