Odgovori

Vraćanje stipendija sa kamatom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum.

Imam stipendiju u jednoj firmi koja mi je uslovila da moram raditi kod njih kad diplomiram godinu dana inače traže povrat novca i to sa kamatama. Za postojanje kamate ako želimo da odustanemo od rada ja nisam znala, svojevremeno sam se raspitivala i zaključila da nema kamate – da ću im morati samo vratiti novac koji su utrošili na moje stipendiranje.

Također, u samom ugovoru s tom firmom je pitanje povratka novca tako definisano da se ne bi moglo zaključiti da uopće ima kamate – a formulisano je ovako: “Stipendista je obavezan vratiti cjelokupni primljeni iznos stipendije kao i sve ostale troškove u vezi s tim, u slučajevima:… ukoliko se ugovor o obavljanju pripravničkog staža raskine njegovom krivicom…”

Ja u posljednje vrijeme razmišljam da ne radim – zbog miješanja muškaraca i žena na poslu pa me zanima šta da radim u ovoj situaciji -da li da vratim pare s kamatom, jer nisam znala za postojanje iste pri potpisivanju ugovora a Allah prašta kad nešto u neznanju ili iz lakomislenosti uradimo ili da radim kod njih godinu dana ili…???

Allah vas nagradio na odgovoru, na neki način mi je hitno.

Odgovor:

Kao prvo, poštovana sestro, muslimani se prema hadisu Poslanika s.a.v.s. drže ugovorom propisanih stvari. Pri tome nije važno s kim su potpisali određeni ugovor – s muslimanima ili nemuslimanima.

U vašem slučaju primjećujem da ste ugovor vi planirali prekršiti. Dakle, vi ste dužni snijeti i posljedice koje su opet precizirane ugovorom. U slučaju nesporazuma u tumačenju ugovora obratit ćete se pravnoj službi ili sudu koji je nadležan u slučaju nepoštivanja ugovora, a koji je također određen prilikom potpisivanja ugovora. Ukoliko se zaista dokaže da ste potpisali ugovor koji kaže da ste u slučaju njegova kršenja dužni vratiti iznos stipendije sa kamatom, (što se da zaključiti iz dijela rečenice „kao i sve ostale troškove u vezi s tim„) onda vam ja preporučujem da ipak odradite period naznačen u ugovoru. Što se tiče razloga zbog kojih ne biste radili, oni su zaista pohvalni i na tome vam se treba odati priznanje. Međutim, raditi u kolektivu u kojem ima i muškaraca je manji grijeh nego li plaćati kamatu ili biti proglašen kršiteljem ugovora. Poznato je da muslimani ne krše ugovore, a u Kur’anu su proglašeni grješnicima oni koji krše ugovor.

Hfz. mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta