Odgovori

Savjetovanje prijatelja i rodbine

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Kako da postupim u sledecim situacijama?

Ja sam mladic 21 god i imam drustvo gde su mladi kao i ja sa koima se povremeno cujemo i vidjamo se na sedjenke, ali ja praktikujem Islam onaliko koliko mogu, a moi drugovi nisu bas na tom putu.

Ja stalno kad nesto pogrese kazem im opomenem ih cesto im pricam slucajeve iz dzemata, islamske price, citiram hadise i sl. ali oni kao takvi ne praktikanti da kazemo Islama pronalazu se su u svakoj lose zavrsenoj prici ili u skupinu koja pripada nevernicima.

Ja ih dosta cesto opominjem i cesto budem napadnut kontra pitanjima koja su popularna danas. Kazu mi da pretjeravam da sam extreman previse da sam ja u stvari krivac a ne oni. Da li sam ja duzan da ih stalno opominjem mada oni to znaju dobro ali ne pridrzavaju se toga?

Isti slucaj imam i u familiju???

hvala u napred

Selam alejkum :>

Odgovor:

Smatram da moras biti uzor kako bi bio slijedjen I postovan. Nemoj prenagliti u samom I pukom upozoravanju rijecima. Ako vidis da su ustrajni u cinjenu pa maker I pokudjenih radnji, nemoj se druziti s njima. Napusti ih neko vrijeme, pa neka se zapitaju sta je uzrok tvoga izostanka. Ako budes upitan zbog cega to cinis, pojasni im da ti ne dolikuje da se druzis s njima sve dok ne krenu mijenjati na bolje svoje opste ponasanje.

Budi vise prakticar, nego teoreticar. Nas narod se zasitio govora, ali su gladni I zedni za djelima koja ce potkrijepiti ono sto govorimo. Nastojmo da djelima omilimo islam u srcima drugih, a Allah je taj koji upucuje koga zeli, kada On bude to smatrao podobnim.

Allah nas usmjerava rijecima:
Sura: 2 [Al-Baqara (Krava)], Ajet: 112
*A nije tako! Onoga ko se bude Allahu pokoravao i uz to dobra djela činio, toga čeka nagrada kod Gospodara njegova, takvi se neće ničega bojati i ni za čim neće tugovati*.
_____________________________________________
Sura: 3 [Ali-’Imran (Imranova porodica)], Ajet: 149
*O vjernici, ako se budete pokoravali onima koji ne vjeruju, vratiće vas stopama vašim i bićete izgubljeni*, –
_____________________________________________
Sura: 4 [An-Nisa (Žene)], Ajet: 14
*A onoga ko se bude protiv Allaha i Poslanika Njegova dizao i preko granica Njegovih propisa prelazio – On će u vatru baciti, u kojoj će vječno ostati; njega čeka sramna patnja*.
____________________________________________
Sura: 4 [An-Nisa (Žene)], Ajet: 80
*Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu; a onaj ko glavu okreće – pa, Mi te nismo poslali da im čuvar budeš*.
_____________________________________________
Sura: 4 [An-Nisa (Žene)], Ajet: 85
*Onaj ko se bude za dobro zalagao – biće i njemu udio u nagradi, a onaj ko se bude za zlo zauzimao – biće i njemu udio u kazni. – A Allah nad svim bdi*.
_____________________________________________
Sura: 4 [An-Nisa (Žene)], Ajet: 115
*Onoga ko se suprostavi Poslaniku, a poznat mu je pravi put, i koji pođe putem koji nije put vjernika, pustićemo da čini šta hoće, i bacićemo ga u džehennem, – a užasno je on boravište!*
_____________________________________________
Sura: 8 [Al-Anfal (Plijen)], Ajet: 29
*O vjernici, ako se budete Allaha bojali, On će vam sposobnost darovati pa ćete istinu od neistine moći rastaviti i preko ružnih postupaka vaših će preći i oprostiti vam. – A Allahova dobrote je neizmjerna*.

Ovo je pouka za razumom obdarene

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta