Odgovori

Pitanje hrišćanke o braku sa muslimanom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Jas sam iz Makedonije i imam veliki problem. Molim vas da mi pomognete. Jas sam hristijanka pre nekoliko mesjeca zaljubila sam se u muslimanu i poceli smo vezu. ponudio mi je brak kad napunim 18godina. moih roditelji nisu bas pobozni a ja vjerujem u Isusa i neznam sta da radim.

moj otac ima problema sa alkoholom i kad se napije svasta mi kaze imam stari i brat koih stalno moih roditeklja paze samo na njega a mene ostavljaju na strane. Dogovorili smo se sa mojim deckom da nema menjavanje vjere da budemo onakvih kakvi smo se rodili i da bih negovi roditelji mene prihvatili onakva kakva jesam.

Moji roditelji ne znaju da sam u vrsku sa muslimana ali kad saznaju ubice me. Ja volim njega on mene i STA DA RADIM??? Da idem po putem koih me srce salje ili po pameti moih roditelji? Necu vjecno ostati snjima moram se udati ali on je pravi za mene vec sam se uverila MOLIM VAS ZA POMOCI I NEKI SAVJET uzasno sam razocarana i maltretirana moih roditeljima.Za nekoliko mjeseca ja cu da napunim 18godina i sta onda??? moi decko ce mi ponuditi brak a sta cu ja????

MOLIM VAS ODGOVORITE MI STO PRE UNAPRED HVALA BOG VAS NAGRADIO AMIN!!!

Odgovor:

Brak hrišćanke sa muslimanom dozvoljen je kur’anskim ajetom: „I dozvoljavaju vam se jela onih kojima je data Knjiga, i vaša jela su njima dozvoljena, i čestite vjernice su vam dozvoljene, i čestite kćeri onih kojima je data Knjiga prije vas, kada im vjenčane darove njihove date s namjerom da se s njima oženite, a ne da s njima blud činite i da ih za priležnice uzimate.“ (El-Maide, 5)

Vi imate pravo odlučiti o svojoj sudbini. To nije sporno. U ovako suptilnim situacijama dvoumljenja koja se tiču srca preporučuje se islamsko pravilo koje kaže: „Pitaj svoje srce“. Dakle, punoljetni ste i imate pravo odlučiti o svojoj sudbini. Ako je moguće da zadržite fin odnos sa roditeljima, dobro bi bilo da uložite maksimalan trud da to i ostvarite. Najbolje bi bilo kada biste brak zasnovali uz obostrano zadovoljstvo i njihov blagoslov.

Naravno, vi niste dužni mijenjati svoju vjeru zbog zasnivanja braka. Muž je dužan da vam obezbijedi nesmetano praktikovanje vjere i vjerskih običaja. A što se tiče djece, ona se odgajaju u duhu vjere kojoj muž pripada.

Hfz. mr. Senid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Slijedeći tekst će biti poslat administratorima stranice: