Odgovori

Da li namjerna ejakulacija kvari post?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum,

Imam jedno pitanje u vezi posta. Da li namjerno izazvana plucija (tj. samozadovoljavanje) kvari post.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ako postač na bilo koji način prouzrokuje ejakulaciju, njegov post će biti pokvaren, bez obzira da li to bilo prouzrokovano rukom, poljupcem, zagrljajem, pogledom, mirisanjem onoga što uzrokuje ejakulaciju ili dr.

Na to nam ukazuje hadisi-kudsijj: ”Moj rob ostavlja svoju hranu, piće i pohote (prohtjeve) zbog Mene.” (Buharija i Muslim od Ebu Hurejre)

Šejh Muhammed Salih el-Usejmin spomenuo je da post ne bi bio pokvaren čovjeku koji bi doživio ejakulaciju zbog prvog pogleda, jer je u osnovi prvi pogled, koji se desi nenamjerno, dozvoljen. To potvrđuje hadisom Alije, r.a., da mu je Poslanik rekao: ”Neka ti poslije prvog pogleda ne uslijedi drugi pogled, jer dozvoljen ti je prvi pogled (koji se desi nenamjerno), a nije ti dozvoljen drugi.”
(Ebu Davud sa vjerodostojnim lancem prenosilaca, kao što je to potvrdio šejh Albani)

Šejh Usejmin je spomenuo da čovjek ne bi pokvario svoj post ako bi razmišljanjem izazvao ejakulaciju, zbog općenitosti hadisa u kojem stoji da ovaj ummet neće biti pitan za ono što mu duša došaptava sve dok ne progovori ili ne učini.

A Allah najbolje zna!

Pripremio, prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta