Odgovori

Slike živih bića i figure životinja po zidovima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum

Moje pitanje se odnosi na ukrase u kuci.

Moj momak i ja zivimo zajedno i u nasem stanu imamo svakojakih ukrasa kao naprimjer porculanske i drvene figure, vaze, svijecnjake, slike familije ali i slike mjesta i sl. Izmedju ostalog imamo jednu veliku ukrasnu sliku cvijeta u dnevnom boravku a tu takodje imamo mozda 10-15 raznih figura, pretezno drvene figure zivotinja i porculanske figure predstavljajuci crnkinje. To nam je neki nas cejf skupljati.

Htjela bih da znam kako se na ovo gleda u Islamu, jer je ranije postavljeno slicno pitanje ali bez odgovora. Takodje sam nasla odgovor na pitanje vezano za slike familije, da to nije dozvoljeno a kako se gleda na ostale slike, ukrase i sl.

Hvala!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ja ne mogu a da ne ukazem na bitniji segment vaseg pitanja, a on glasi: Moj momak i ja zivimo zajedno i u nasem stanu. Ako vec zelimo govoriti o propisima islama, onda moras znati da ti nije dozvoljeno zivjeti sa strancem pod istim krovom. Nijedna recenica iz prilozenoga teksta ne ukazuje na to da ste vjencani I da ste tim cinom svoju vezu verifikovali na halal nacin. To drugim rijecima znaci da svaki vas tjelesni kontakt kao I intima bilo kojeg intenziteta smatra se BLUDOM. Otvoreno vam ovo pisem jer vam zelim samo dobro.

Sve vrste figura koje (u stvarnosti) imaju dusu, treba uklonuti jer njihovo prisustvo onemogucava prisutnost meleka I Allahove milosti I bereketa u vasem domu. Identican propis se odnosi I na slike kao I motive koji u sebi imaju dusu. Ako bas treba da bude nesto na zidu onda neka bude motiv mrtve prirode, poput mora, rijeka jezera, cvijeca, suma, planina, dzamija, itd.

Allahov hator je najpreci da se ispostuje, pa gledajte radi svoga dobra da stupite u halal bracnu zajednicu, kako na sebe ne biste izazvali Allahovu srdzbu I patnju do Sudnjega dana.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, možete je prijaviti tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter.

NA VRH

Prijava gramaticke greke

Slijedeci tekst ce biti poslat administratorima stranice: