Odgovori o sihru

Boravak džinna u kući/stanu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum!

Ja sam imala problem napada dzina mnogo godina neznajuci ustvari sta je to. Trajalo je godinama i samo se pogorsavalo sve dok nisam pocela obavljati NAMAZ. Zahvala pripada samo Allahu, swt, jer onakvu situaciju (napade dzina) samo Allahova, swt, moc moze otkloniti. Sa vase stranice procitah pred spavanje primjenjivati: ABDEST, SURE IHLAS, FELEK, NAS ,TESPIH zatim sura KAFIRUN obogati se i s tim pa kazem HVALA MILOSTIVOM ALLAHU stanje se dosta popravilo. Redovno ucim na vodu i poprskujem po stanu, ali cim prode odredeno vrijeme ponovo pocinju napadi, a uznemirenost primjecujem i kod djece. Pitala bih samo da li je moguce da dzini imaju utjecaja i na djecu cak i na novorodence ili ja to samo mislim? Moram napomenuti da je sve se pogorsalo otkad smo promjenuli mjesto stanovanja. Redovno slusam suru El-bekare i kad bih sjela i zazmirila da je slusam skoncentrisano poceli bi jaki trzaji ocnih kapaka, pa bih upitala kakvi su to simptomi?

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Slava i zahvala pripada Allahu swt. Iz vašeg pitanja se ne vidi o kakvoj vrsti napada se radi. Ne mogu čak ni odgonetnuti da li se uopce radi o džinskim napadima. Šta god da je u pitanju, hvala Allahu swt pa se stanje popravilo.
Mjesto stanovanja može biti jedan od uzroka nastanka ili pojačavanja već postojećeg problema. Ako je kuća onečišćena alkoholom, slikama ili kipovima ljudi i životinja, ako prethodni stanari nisu pazili na čistoću, ako su u toj kući boravili sljedbenici knjige, vatropoklonici, oni koji za sebe tvrde da su ateisti, satanisti …, – sve to može biti razlogom da su takvu kuću džinni prepoznali kao mjesto pogodno za život, a nakon toga je i prisvojili. U tom slučaju moralo bi im se objasniti da taj objekat njima ne pripada i da ga moraju napustiti.

Napominjem da su takvi, ekstremni slučajevi jako rijetki. Najčešće je dovoljno učenje Kur`ana, namaz, …, da džinni napuste kuću u koju usele muslimani. Zbog svega ovoga ne mislim da se stanje moglo u tolikoj mjeri pogoršati promjenom stanovanja, ili bi efekti promjene mjesta boravka bili kratkotrajni. Simptom trzaja očnih kapaka nekada znači boravak džinna u tijelu osobe, ali nekada i nije tako. Očni kapci nakon što ih zatvorite i sami počinju da se trzaju. Provjerite ovo jednom, pa uporedite sa reakcijom u toku slušanja. Dalje, nemojte se skoncentrisati dok slušate rukju/Kur`an. Skoncentrišite se na Kur`an, njegovu milozvučnost, blagodati…

Nikako se nemojte skoncentrisati na iščekivanje reakcija, moguće prisustvo džinna ili nešto drugo. Ovo je greška koju mnogi prave. Tad se jave neke od reakcija čak i kad čovjek nema problema. Jave se upravo zbog iščekivanja, straha i nade koju čovjek ima, a koju usmjeri ka onome što džinni mogu ili ne mogu. Neki od džinna koji i samo usputno borave u vašoj kući mogu da izazovu reakciju na tijlelu što kod vas može prouzrokovati veliki strah, a takav strah je jedno od stanja koje otvara vrata džinnu na tijelu osobe.

Pokušajte suru Al-Mulk čitati/učiti u svakom namaskom vremenu po jednom – desetak dana, i više, ako je moguće. Ako ovo niste u mogućnosti, onda onoliko puta koliko ste to u mogućnosti. Idealno bi bilo da zajedno ili naizmjenično čitate vi i vaš muž, čak i djeca ako su za to sposobna.

Na kraju, ostao sam dužan odgovoriti da li džinni imaju uticaja na djecu. U jednom od prethodnih pitanja sam pozitivno odgovorio, pa se potrudite da to pročitate. Ali, nikako nemojte brinuti jer za to nemate razloga. Buharija, Muslim, Nesaija i Ibn Madže bilježe od Džabira b Abdullaha da je Allahov poslanik, Allah ga blagoslovio i spasio, kazao: “Kada nastupi prvi akšam uvedite vašu djecu u kuće, jer se u to doba šejtani aktiviraju. A kada prođe taj period možete ih pustiti napolje. Kada hoćete da spavate vi zaključajte vaša vrata učeći Bismillu, jer na taj način zaključana vrata šejtani ne mogu otvoriti, poklopite vaše posuđe sa Bismillom i ugasite vaše svjetiljke”.

Ovakvo upozorenje Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u postupanju s djecom samo je jedna od potvrda da džinni i šejtani mogu i spram njih ostvariti svoj uticaj. Dovoljan nam je Allah, swt, i divan je On zaštitnik.

Odgovorio Almin Omerasevic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta