Ishrana i zdravlje

8 najzdravijih namirnica za doručak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zdrave namirnice od kojih će vaše tijelo dobiti sve što mu je potrebno za dobar početak dana u stvari su veoma dostupne. Ne preskačite doručak, ali preskočite pecivo, a opredijelite se za zdravije opcije.

1. Jaja

Jaja povremeno ugrozi loša reputacija, ali ona sadrže 13 esencijalnih hranjivih materija, uključujući proteine. Najmanje osam do 10 grama proteina, a po mogućnosti 20 do 25 grama ne samo da pružaju osjećaj sitosti, nego i pomažu u održavanju mišićne mase. Žumanca su bogata kolinom iz skupine vitamina B koji je važan za pamćenje. Jaja se, kao što znamo, mogu spremati na stotine načina.

2. Kahva

Iako nas previše kahve čini nervoznim, jutarnja šalica je puna antioksidansa. U umjerenim količinama – i bez mlijeka i šećera – kahva čuva srce i usporava kognitivnu degeneraciju. Može štititi od nekih vrsta raka, uključujući karcinom bazalnih ćelija i od dijabetesa tipa dva.

3. Banane

Ova jednostavna namirnica stekla je loš glas jer je puna skroba i kalorija. Ali ne bi smjela da bude na spisku zabranjenih namirnica. Banana srednje veličine je bogata vlaknima, vitaminom C i kalijumom, odnosno ima 422 miligrama kalijuma i nikakvu količinu natrijuma. Ta kombinacija pomaže u kontroli krvnog tlaka.

4. Naranča, limun, grejp

Još jedan odličan izvor vitamina C i kalijuma je cijela skupine agruma. Oni nude puno vlakana koja pomažu da se duže osjećate siti. Neke studije su pokazale da grejp kao predjelo bilo kom obroku može da ubrza mršavljenje.

5. Šumsko voće

Volimo ga jer je puno antioksidansa, vitamina C i vlakana, uz vrlo malo kalorija. Neka istraživanja pokazuju da ima antikancerogena svojstva, a pomaže kod neurološkoj degeneraciji povezanoj sa starenjem.

6. Grčki jogurt

Kao i jaja, grčki jogurt je izvor proteina koji daju osjećaj sitosti i odličan su izvor kalcijuma. Čuvajte se samo verzija s dodatnim ukusima jer je to razređeno s dodatnim šećerom. Jedite one s malim procentom masnoće, a ako želite da se zasladite, poslužite se šumskim voćem.

7. Čaj

Zahvaljujući antioksidansu flavonoida, čaj nosi jaka protuupalna svojstva i potiče imunološki sustav. Zeleni, crni i beli čajevi doprinose zaštiti od nekih oblika raka, srčanih problema i dijabetesa, ali važno je da šoljicu ne natrpate šećerom!

8. Zobena kaša

Ovaj posebno hranjiv doručak zaslužuje svako poštovanje. Zobena kaša je bogata vlaknima pa ste duže siti, a pomaže u regulaciji holesterola. Ako dodate bananu, orašaste plodova i šumsko voće, dobili ste idealan doručak i zdravu kombinaciju proteina, ugljenih hidrata i masti.

T portal

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta