Odgovori

Propisi novorođenčeta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

InshaAllah, uskoro treba da nam se rodi dijete, koje su duznosti koje trebaju da se obave uvezi toga? Da li je potrebno izuciti mu ezan ili ikamet ? Hvala unapried na odgovoru, da vas Allah nagradi!

Odgovor:

Alejkumus selam!

Molimo Allaha Uzvišenog da vam blagoslovi dijete i učini od onih koji su bogobojazni. Dok čekate da se dijete porodi, inšaAllah, možete za njega učiti opće dove, da se rodi ispravno, zdravo, da bude bogobojazno itd. Allah Uzvišeni spominje u Svojoj Knjizi dovu bogobojazne žene, supruge Imrana, koja je dovila za svoje još nerođeno dijete, pa kaže Uzvišeni, prenoseći nam taj događaj: ”Kada Imranova žena reče: “Gospodaru moj, ovo što je u trbuhu mome ja zavjetujem samo na službu Tebi, pa primi od mene, jer Ti, zaista, sve čuješ i znaš!” (Sura Ali Imran, 35.)

Zatim, spomenućemo, ako Allah da, šta se teba da učini prilikom rođenja dijeteta i nakon toga:

Mustehab je da se učini tahnik dijetetu i da se dovi za njega. Tahnik je stavljanje novorođenčetu nečeg slatkog, poput datula ili meda, u usta.

Dozvoljeno je nadjenuti ime novorođenčetu prvi ili sedmi dan. Imaju vjerodostojne predaje koje potvrđuju oba slučaja. Oprez u nadijevanju imena, dobro provjerite značenje imena.

Da se novorođenčetu izvrši akika (klanje za muško novorođenče dva kurbana a žensko jedan kurban) i da se obreže.

Učenje ezana novorođenčetu na uho smatra se pohvalnim djelom, kako bi prve riječi koje čuje bile riječi koje iskazuju Allahovu jednoću i da otjera šejtana.

Što se tiče učenja ikameta u lijevo uho, nema validnih šerijatskih dokaza koji to mogu poduprijeti. (Možete detaljno o tome pogledati u Silsili ad Daifa, 1/491.)

Brijanje glave novorođenčeta. Nema smetnje da se obrije i glava ženskom novorođenčetu, i da se da sadaka u zlatu ili srebru u težini kose novorođenčeta.

A ako je teško izmjeriti tu težinu onda je dovoljno da se procijeni težina i da se da u novčanicama vrijednost te težine u zlatu i srebru.

Molim Allaha da nas i naše potomstvo sačuva i da nam popravi naš hal!

Odgovorio prof. Abdullah Mujic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta