Brak i islamska porodica

Ako ste osjetili da vam je brak monoton…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Brak – jesmo li svjesni njegovog emaneta? (Drugi dio)

O važnosti braka i njegove institucije bi se moglo mnogo pisati. Od postanka svijeta pa sve do danas- brak je Allahov zakon na Zemlji. Prvi čovjek i prva žena (Adem a.s. i hazreti Hava) činili su prvu bračnu zajednicu na dunjaluku. Među njih je Uzvišeni Allah spustio ljubav i samilost, pa su jedno drugom bili smiraj i razgala. I zaista, svaki brak bi trebao biti oaza mira, spokoja, razumijevanja, ljubavi, potpomaganja i poštivanja. Primjer harmoničnog braka imamo u primjeru Poslanika Muhammeda s.a.v.s. i njegove supruge Hatidže r.a. Kako je samo bio divan taj brak! Brak iz kojeg bi trebali svi učiti, brak koji bi nam svima trebao biti uzor (umjesto brakova filmskih zvijezda, pjevača…).

Najidealniji brak je onaj brak kakav je utemeljen na Kur’anu i Hadisu. Brak u kojem oba supružnika zauzimaju svoje mjesto i ne narušavaju tuđe. Brak u kojem je muškarac muškarac, žena žena. Ukoliko se ovaj poredak poremeti, brak je osuđen na trpljenje, ili na propast.

Isto tako, brak je projekat na kojem treba neprekidno raditi. Brak je poput sadnice koju treba njegovati i zalijevati. Ukoliko se zapostavi ili shvati olako- uvehnut će. Tako isto i brak će propasti, ili će postati monotona svakodnevna rutina, puko preživljavanje.
________________________

Zbog toga, jako je bitno da pratimo svoj brak. Budemo spremni na promjene i na njegovo osvježenje. Ako ste od onih koji su osjetili da im je brak monoton, ili ako nemate motiva da nastavite dalje, evo nekoliko savjeta:

On: Posmatraj malo svoju suprugu. Možda nisi primijetio da je umorna od svakodnevnog posla. Predloži joj da se barem nekoliko sati sedmično posveti samoj sebi. Bez tebe, bez djece, bez obaveza. Treba joj to, itekako.

Ona: Ako primijetiš da je tvoj suprug previše posvećen poslu, obavezama i brizi za vas (porodicu), predloži mu da uzme nekoliko sati odmora samo za sebe i izbaci stres. I nemoj ga “zvati” u tom vremenu, neka se baš odmori, trenira, opusti…

On: Koliko često koristiš riječ hvala u komunikaciji sa suprugom? Da li ti se njeno dobročinstvo podrazumijeva? Pokušaj malo više cijeniti njen trud i ljubav, možda ćeš joj dati još više motiva. A ukoliko smatraš da ona ne obavlja puno ili dovoljno posla, pošalji je sedam ili deset dana kod njenih roditelja samu, uzmi godišnji i ostani kući sa djecom. Biće ti sve jasno.

Ona: Kako dočekuješ muža s posla? Da li kada mu otvoriš vrata izgledaš kao da su ti svi iz porodice umrli? Prije svega potrudi se da izgledaš što ljepše i urednije kada on dolazi kući, a isto tako sve probleme ostavi iza paravana i dočekaj ga nasmjanog lica. Neka osjeti da je dobro došao, da su ga ukućani poželjeli i da cijene njegov džihad na putu pribavljanja opskrbe. S vremena na vrijeme podsjeti ga riječima i dovom- neka zna da cijeniš njegovu žrtvu.

On: Vodiš li računa o svom izgledu kada si sa suprugom? Ili, samo onda kada izlaziš vani? Uljepšaj se samo za nju. Stavi joj do znanja da ti je bitna i da i dalje želiš da joj se sviđaš.

Ona: Povedi računa o svom izgledu i odjeći. Neka tvoje uljepšavanje bude u kući, a ne onda kada izlaziš iz kuće. Ne mijenjaj halal haramom, jer haram nikome dobro nije donio a Uzvišeni ga prezire.

On: Ako primijetiš da se tvoja supruga uredila za tebe, da je pripremila nešto posebno za tebe, pohvali je. Ne budi škrt na riječima. Sjeti se da si joj nekada draga srca udjeljivao komplimente kako bi je osvojio. Da, to je ta ista žena- samo sada je tvoja. Osvojio si je, potrudi se da je i zadržiš. Ali ne bilo kako, već da ona pored tebe bude sretna.

Ona: Ako vidiš da se tvoj suprug lijepo obukao, pohvali ga. Udijeli mu kompliment. Pokaži mu da je tvoja ljubav i sada jednako “djetinjasta”, da ga voliš kao nekada i da ti je još uvijek najljepši.

On: Ne štedi na riječima: Volim te. Ne potcjenjuj njihovu moć.

Ona: Ne štedi na riječima: Volim te. Ne potcjenjuj njihovu vrijednost.

On: S vremena na vrijeme obraduj svoju suprugu poklonom. Pokloni, shodno hadisu, povećavaju ljubav. A ko ti je među najprečim da ga obraduješ ako ne tvoja supruga?

Ona: Pripremi sitna iznenađenja svome mužu. Poput jednog srca na tanjiru, ili jedne porukice “Čuvaj se dragi” napisane pored ključeva od auta, ili…

On: Nazovi svoju suprugu ili joj pošalji poruku, barem jednom na dan u toku odsustva. Podsjeti je da ti je važna. I da na nju misliš i kad nisi pored nje.

Ona: Nemoj žaliti izdvojiti vrijeme za slanje poruke svome suprugu. Zar ti on nije preči od fb drugarica? Obraduj ga, neka zna da ti nedostaje.

Nastavit će se…

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta