Brak i islamska porodica

Kako poboljšati intimni život sa supružnikom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Brak- jesmo li svjesni njegovog emaneta? (Treći dio)

Tema o kojoj razgovara mali broj supružnika. Tema koja se često stavlja pod tepih, smatra sramotom. Tema čiju važnost mnogi iz stida ili neznanja potcjenjuju. Seks u braku. Intima u braku. Nažalost, mnogi brakovi počnu da propadaju upravo u spavaćoj sobi. Izvor nervoze, napetosti, tuge i potištenosti – kod mnogih je upravo loš intimni život, otuđenost, formalnost u istom i puko „ispunjavanje dužnosti“. Kada bismo izvršili anketu izvora bračnih problema, većina supružnika bi izabrala neki drugi odgovor kao razlog problema, a u najmanje 80% slučajeva izvor svih bračnih problema je začet u spavaćoj sobi.

Islam ne zabranjuje uživanje u halalu. Nažalost, kod nas postoji pogrešno shvaćanje: da se stidimo halala, a ne stidimo harama. Da je sramota imati lijep intimni život sa supružnikom, ali nije sramota imati intimnu scenu na cesti sa djevojkom/ momkom. Iscrpljujemo ljubav, maštu, kreativnost i romantiku prije braka, ali zato u braku nemamo ideju kako ispuniti i oživjeti brak. Mnogo se trudimo u haram vezi, ali ne smatramo da je vrijedno uložiti trud u braku. Ne smatramo da naše „zavođenje“ i ljubav trebamo oživjeti tek u braku, i da nam je brak jedino dozvoljeno mjesto za nešto takvo.

Kroz mnoge hadise imamo primjere Poslanika Muhammeda, sallallahu  alejhi ve sellem, i njegovog romantičnog odnosa prema njegovim suprugama. A njegov život je nama najljepši uzor. I u njegovom životu je lijek za mnoge naše probleme. Samo, mi uporno bježimo od Sunneta, i bježimo od našeg spasa.

Postavlja se pitanje: kako poboljšati intimni život sa supružnikom?

– Kao prvo i najbitnije – dobra komunikacija rješava i najveće probleme. Otvorenost među supružnicima u razgovoru kada je u pitanju intimni život, ili kada su u pitanju njihove potrebe i očekivanja. I da, izreći svoju potrebu i očekivanje ne treba predstavljati problem onom ko je izriče, niti treba biti uvreda onom ko je čuje. Naravno da neće biti izrečeno na grub način. Cilj razgovora mora biti i kod jednog i kod drugog rješavanje problema i želja za pozitivnim promjenama- a sve u cilju sreće i zadovoljstva- kako ličnog tako i onog drugog.

– Educiranje po pitanju svog tijela, ali i tijela suprotnog spola. Znanje rješava mnoge probleme.

– Osigurati ambijent u kojem supružnici mogu biti opušteni jedno s drugim (daleko od zajednice sa bilo čijom porodicom). Zajednica nije Sunnet, a bračna harmonija jeste. Prisustvo drugih osoba na istom prostoru uništava bliskost supružnika i narušava njihovu intimu.

– Ukoliko postoji neki ozbiljniji medicinski problem, ne bježati od stručne pomoći. Bježanje od problema ne rješava problem, naprotiv povlači još problema za sobom. I da, o problemu treba otvoreno razgovarari sa supružnikom a ne tražiti izgovore.

– Ne treba žaliti odvojiti vrijeme za uljepšavanje sebe ili spavaće prostorije- sve sa ciljem poboljšanja bračne intime. Supružnici moraju biti svjesni da je dobro djelo uljepšati se za muža ili ženu, i da se time oboje čuvaju od harama.

– Kupiti odjevne predmete koji su namijenjeni za intimu. Osvježiti monotoniju. Prirediti iznanađenje supružniku. Sve je to dobro djelo.

– Svoju intimu ljubomorno čuvati od svakog trećeg lica. Iznošenje intime trećem licu je islamom strogo zabranjeno i veliki je grijeh.

– Intimi ne pristupati nikada samo „reda radi“. Intima je ibadet i stub kvalitetnog braka. To nije dužnost koju treba samo usput ispuniti u cilju održavanja ljudske vrste- intima je milost Gospodara svjetova, smiraj za supružnike i ono što ih približava kao ništa drugo.

– Ljutnja, međusobne nesuglasice- nikada, ama baš nikada ne bi smjele biti prenešene u spavaću sobu. Problem bilo koje vrste treba čim prije riješiti, a posebno prije odlaska na spavanje. Netrpeljivost u spavaćoj sobi je ubica mnogih brakova.

– Čuvanje vida, sluha i razuma od harama osigurava bereket u bračnoj intimi, užitak u halalu i Njegovo zadovoljstvo. Užitak u haramu odnosi bračni bereket i uništava užitak u halalu.

– Kvalitet dobrog supružmika se ogleda u sreći njegovog partnera/ partnerice. Stoga, svaki zreo supružnik će se potruditi da usreći onog drugog u svakom smislu, pa i kada je u pitanju intima.

– Intima je jako važna. I može jednako spasiti brak, koliko i uništiti.

Nastavit će se…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta