Tekstovi

Allah swt

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kako možete da ne vjerujete u Allaha, vi koji ste bili ništa, pa vam je On život dao” (Kur’an, sura -Krava, 28 )

Vjerovatno se svaki insan zapita , ponekad u toku svoga zivota, o nacinu svoga dolaska na ovaj svijet. Odakle ja ovdje, kako sam nastao? Nekima je smjesno kada im se govore ajeti iz Kur’ana u kojima se spominje da je prvi covjek nastao od zemlje tj. da je stvoren od nje. Mozda pomisle: vidi kako izgleda covjek a kako izgleda zemlja. Takvim kazemo: pogledajte hemijski sastav zemlje, pa ih usporedite sa hemijskim sastavom ljudskog tijela.Bicete iznenadjeni sa slicnoscu hemijskih elemenata koji se nalaze u zemlji i hemijskih elemenata koji sacinjavaju ljudsko tijelo.

* * *

Covjek kada ide ulicom, obicno pozdravi one osobe koje poznaje. Kako ih prepoznaje? Uzviseni Allah dao crte lica da se mozemo raspoznati. Ali kako to, koliko je je ljudi na svijetu a da niko ne izgleda isto svi imamo dva oka, nos, obrve, obraze ali ipak razliciti izgledi. Slavljen neka je Onaj koji od istih dijelova stvara na miljarde razlicitih likova a da ne izgubi ideju za nove kreacije.
On vam oblicje daje, i likove vaše cini lijepim “. (Samoobmana,3)

* * *

Dali je Sunce moglo samo od sebe da nastane? Dali je ono znalo da je zivot na Zemlji nemoguc bez njega, pa je samo odlucilo da postane kako bi obasjavalo i zagrijavalo Zemlju i tako omogucavalo da se razvijaju razni prorodni procesi na njoj stvarajuci uslove za zivot ljudi,zivotinja i biljaka. Kaze Uzviseni: “I noc i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec” (Vjerovjesninici, 33)

* * *

Nista se , bas nista ne desava bez Allahovog swt znanja. Kaze Uzviseni: “On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, I NIJEDAN LIST NE OPADNE, A DA ON ZA NJEG NE ZNA” (Stoka, 59) Koliko je samo drveca po mnogobrojnim dzunglama svijeta, sumama Amazona i drugim mjestima a da jedan jedini list, koji je za nas ljude beznacajan, ne moze pasti a da Allah swt ne zna za njeg.

* * *

Zar ne znaš da je Allahu poznato sve što je nebu i na Zemlji? ” (Hadz, 70)
Nepregledna morska prostranstva, koja na nekim mjestima dostizu dubinu i do nekoliko desetina kilometara, pustinje Afrike- kroz koje covjek moze putovati danima, sedmicama a da ne vidi nista drugo osim dina pijeska, planinski masivi koji svojom velicinom i prostranstvom zadivljuju ljude. A u tim morskim dubinama ne postoji ni najmanja ribica a da Allah swt ne zna za nju, u tim beskrajnim pustinja ne postoji ni jedno jedino zrno pijeska , a da Allah dz.s. ne zna za njeg- njegovu strukturu, porijeklo, tezinu. Na tim ogromnim planinama ne postoji jedan jedini grm a da Allah swt ne zna koliki je broj listova na njemu. Kaze Uzviseni :”I nema zrna u tminama Zemlje niti icega svježeg niti icega suhog, nicega što nije u jasnoj Knjizi.” (Stoka, 59)

* * *

I jedan od dokaza Njegovih je stvaranje nebesa i Zemlje, I RAZNOVRSNOST JEZIKA VASIH i boja vaših; to su, zaista, pouke za one koji znaju.” (Bizantinci, 22) SubhanAllah! Koliko je samo razlicitih naroda i skoro svaki od njih ima svoj jezik. Za jednu te istu stvar postoji toliko mnogo razlicitih izraza, a koliko je stvari na svijetu.Ko nas je naucio svim tim jezicima i rijecima??? Naravno, Uzviseni Allah. Pa dali je istrosio sve Svoje rijeci? Kaze Uzviseni : “Da su sva stabla na Zemlji pisaljke, a da se u more, kad presahne, ulije još sedam mora, ne bi se ispisale Allahove rijeci; Allah je, uistinu, silan i mudar.” (Lukman, 27)

Pa zar ovakav Stvoritelj nije vrjedan da Mu se covjek pokori i da Ga velica?

Muslimanska omladina Norrkping

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta