Tekstovi

Allah Uzvišeni voli blagost u svim stvarima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedna od najdražih osobina dobrog karaktera Allahu su dobrota i blagost. Allah je rezervirao posebnu nagradu za one koji su dobri i blagi. Od Aiše r.a. se prenosi: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: O Aiša, Allah je blag i On voli blagost.” (Muslim)

Ljubaznost i blagost su osobine koje su same po sebi dobre, a tko ih ima dobio je svoju porciju dobrote

Allah voli ljubaznost i blagost u svim stvarima, tako da trebamo manifestirati ove osobine čak i kada se suočimo sa zlostavljanjem i okrutnošću. Jednom prilikom, Poslanik alejhi selam je bio uvrijeđen i proklet od strane svojih neprijatelja, ali im on nije uzvratio prokletstvom. Umjesto toga, pokazao je strpljenje i snošljivost i poticao je svoje drugove da budu ljubazni.

Allah je, doista, poslao Musaa i Haruna, mir neka je na njih, faraonu i naredio im da s njim govore blago i da s blagošću počnu svoje pozivanje u islam. Allah je rekao: …pa mu blagim riječima govorite, ne bi li razmislio ili se pobojao!‘“ (Ta-Ha, 44.)

Poslaniku Muhammedu (mir neka je na njega) je naređeno da počne pozivati ​​nevjernike Mekke u islam s blagošću, iako su oni kovali urotu protiv njega i muslimana. Uzvišeni Allah je rekao: Oni se služe spletkama, a Ja ih uništavam – zato nevjernicima još vremena dadni, još koji trenutak ih ostavi.“ (Et-Tarik, 15.-17.)

Iz tog razloga, Poslanik je bio strpljiv i podnošljiv prema njihovom zlostavljanju više od dvadeset godina. Tek nakon što je progon postao tako intenzivan, dopušteno mu je uzvratiti u samoobrani. I pored toga je dobio jasne upute da prihvati njihovo pokajanje ili barem prihvati njihovu ponudu mira.

Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je.

Ako neko od idolopoklonika traži tvoju zaštitu, daj mu zaštitu da čuje Allahove riječi. Zatim ga odvedite na njegovo sigurno mjesto. To je zato što su oni narod koji ne zna. Ako te neki od mnogobožaca zamoli za zaštitu, ti ga zaštiti da bi saslušao Allahove riječi, a potom ga otpremi na mjesto pouzdano za njega. To zato što oni pripadaju narodu koji ne zna.“ (Et-Tevba, 5.-6.)
____________

Dakle, vrata milosrđa i blagosti nikada nisu zatvorena, jer čak i najgori zločinci dobivaju priliku pokajati se i popraviti se. Nadalje, ljubaznost i nježnost treba pokazivati ​​i prema životinjama. Mala djela dobrote, iako mogu biti beznačajna u očima ljudi, važna su kod Allaha i mogu prevagnuti da budemo spašeni od Džehennemske vatre. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: Zar da ti ne kažem kome je Džehennem zabranjen? Osobi koja je pristupačna, pristojna i blaga.” (Et-Tirmizi)

Stoga, trebamo odgajati sebe i svoju djecu da budemo dobri i nježni u svim stvarima, među muslimanima, među nevjernicima, pa čak i sa životinjama. Trebamo se oduprijeti iskušenju da se prepustimo okrutnosti i divljaštvu. Molimo Allaha da naše ponašanje uljepša dobrotom i da nas zaštiti od grubosti.

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta