Problem i devijacije u društvu

Bh. građani godišnje daju milione nadriljekarima i vidovnjacima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Najčešće mi dolaze žene. Jedne se žale da ih muževi varaju, druge se žale da ih bračni partner tuče, treće nemaju sreće u novcu. Ali, ima i žena koje od mene traže da im napravim magiju koja će natjerati muškarca da se zaljubi u nju. Ili, žele da rastave neki bračni par

Građani Bosne i Hercegovine godišnje daju više miliona maraka koristeći usluge gatara, iscjelitelja, bijelih magova, bioenergičara i parapsihologa, pokazalo je istraživanje bh. novinske agencije Patria (NAP). Iako je tačan iznos nemoguće utvrditi, sudeći prema broju osoba koje se bavi ovim poslom, i enormnoj zaradi koju ostvaruju, ovo crno tržište je među najvećim u državi. To se može vidjeti i iz nekretnina koje nadriljekari imaju u svom vlasništvu, automobila koje vozaju, ali i luksuznog načina života. Vidovita Zorka, Kada, Hidajeta… samo su neke od proročica koje, navodno, nude pomoć nevoljnicima koji vjeruju da su im upravo oni u stanju izliječiti depresiju, fobiju, sterilitet, bračne probleme, poboljšati materijalno stanje ili riješiti neke druge probleme.

Prema istraživanjima Patrie, usluge „tretmana“ kod bh. nadriljekara skuplje su i po nekoliko puta čak i od nekih medicinskih pregleda ili terapija. Primjerice, očajna djevojka koja želi provjeriti da li je zaručnik vara, vidovnjaku mora platiti i do 200 maraka za polusatni „tretman“ i samo „dijagnozu“. No, ukoliko pak otkrije da postoji „problem“ i želi ga riješiti, tarifa se povećava i do nekoliko hiljada maraka, piše Patria.

Zanimljivo je da usluge iscjelitelja i vidovnjaka koriste i mnoge javne ličnosti među kojima su političari, estradni umjetnici, biznismeni i sportisti. Iako je Krivičnim zakonom Federacije BiH definirano da će onaj ko se bavi liječenjem neovlašteno biti kažnjen kaznom zatvora do jedne godine i novčanom kaznom, čudi da se procesuiranja iscjelitelja i vidovnjaka ne dešava nikako, ili su zabilježeni tek sporadični slučajevi. Bilo koja vrsta nadriljekarstva ovog tipa zakonom je zabranjena i u RS-u.

Jedan od poznatijih sarajevskih iscjelitelja i bionergičara (ime poznato redakciji) kazao je za Patriu kako crnu magiju najradije “skida” Bosancima i Hercegovcima koji žive u dijaspori. Oni imaju novca i lahko ga troše. Mnogi provode godišnje odmore kod njega na „terapijama“, a svake godine on organizira i turneju po Evropi. Mušterijama, koje mu dolaze iz BiH, naplaćuje tek minimalnu tarifu koja iznosi 50 KM za polusatni tretman skidanja crne magije.

– Najčešće mi dolaze žene. Jedne se žale da ih muževi varaju, druge se žale da ih bračni partner tuče, treće nemaju sreće u novcu – priča ovaj iscjelitelj za NAP. – Ali, ima i žena koje od mene traže da im napravim magiju koja će natjerati muškarca da se zaljubi u nju. Ili, žele da rastave neki bračni par. Takvim stvarima se ne bavim, ali mnogi drugi iscjelitelji nude i te usluge. Po pravilu, dosta su skuplje i samo su za odabranu klijentelu – kaže ovaj iscjelitelj.

Jedna od poznatih sarajevskih iscjeliteljki, svojim klijentima nudi uslugu povratka voljene osobe, pronalaženje posla i ostvarivanje želja. No, njezini rituali nešto su kompliciraniji pa su stoga namijenjeni samo posebnim mušterijama. Obavljaju se u pola noći, na mezarju Zmajevac iznad Sarajeva, ili na starom groblju kod Uloga prema Palama. – Najčešće dolazi dijaspora ili mlade žene – kaže ova iscjeliteljka. Ona je, zapravo, poslovna žena, a iscjeljivanjem se bavi, kako kaže, iz ljubavi. Upute kako upravljati mračnim silama, tvrdi, ostavila joj je bližnja rodica kada je umirala prije nekoliko godina.

Omiljena destinacija gdje sarajevski iscjelitelji također vode svoje mušterije je i grob sestre Luke na groblju Betanija. Vidovnjakinja sa Alipašinog polja, pak, ima malo drugačije metode. Ne izlazi joj se iz stana, pa „čarobne“ predmete prodaje putem internet portala. Najpolularniji je takozvani „talisman bogatih“. Ko ga nosi, tvrdi, nikada neće imati problema sa novcem. Cijena je individualna. Dogovara se na licu mjesta. Plaća se onoliko koliko vidovnjakinja procijeni da je mušterija naivna. A, ako kupuje više talismana, može ostvariti i popust.

Jasno je, svi oni koji koriste ovakve ili slične usluge prije ili kasnije shvate da su novac bacili, jer pomoć nikada ne stigne. No, ukoliko se požale i zatraže novac natrag, dobiju odgovor da nije do iscjelitelja, već da „terapiju nisu sproveli kako treba“.

Sociolog Jusuf Žiga sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu kazao je za Patriu kako su ovakve pojave po pravilu rezultat teških situacija u društvu, gdje čovjek, u pokušaju da pobjegne od stvarnosti, ulazi u neke druge sfere. A onda, vješti ljudi, kao i u svim drugim situacijima, to stanje koriste.

– To područje vam je kao i svaki drugo nelegalno područje. Recimo, kao i droga. Kada ovi što rasturaju narkotike osjete da mogu proširiti posao, oni će ga proširiti. Kada vide da su ugroženi, oni će se povući ili preseliti na neku drugu lokaciju – rekao je Žiga za NAP. Profesor Žiga kaže da razni oblici vidovnjaštva i gatanja nisu samo karakteristični za društvo u kojem sada živimo. Ova pojava karakteristična je i za domoradačke zajednice odnosno za takozvane arhaične tipove društva, piše Patria.

(nap.ba)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta