Prilozi posjetitelja

Bila sam protivnik islama i muslimana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Rođena sam u Bosanskoj Gradišci. Otac mi je Bošnjak, a mama Vojvođanka. Odgajana sam u porodici u kojoj se imalo svega, pilo, sviralo, plesalo i sve jelo i sve slavilo. Ali, istinski islamskog nikad nije bilo. Niko ne zna da klanja, ne zna nijednu suru, a kamoli da je iko ijedan ajet pročitao jer su moji mili roditelji u komunizmu odgajani i tako živjeli. Ali, nikad mi ničega nije nedostajalo osim što je i njima i meni nedostajao šehadet. Uglavnom, živjela sam u džahilijetu. Sa osam godina izbjegla sam sa svojim milim roditeljima i sestrom u Dansku, gdje smo, kao i svi tada, na početku bili u teškoj situaciji zbog rata, neizvjesnosti i, naravno, nova država, običaji i jezik, nije bilo lahko, ali smo se snašli, elhamdulillah. Sestra i ja smo završile fakultete, mama i tata radili u svim smjenama i nikad nam ništa nije falilo, elhamdulillah. 

Eh, u svojoj 26. godini upoznam momka pteko interneta, koji je musliman. I tako smo počeli pričati o vjeri, mjesec dana smo svaki dan po deset-petnaest sati sa malim pauzama pričali, a 90% tema je bila islam. Njegov otac je hodža i, naravno, znao je mnogo toga o vjeri. Ali, ipak meni to nije bilo dovoljno, pa mi je slao videopredavanja Zakira Naika, Zijada Ljakića i Jusufa Barčića.

I tako sam ja svaki dan malo-pomalo uviđala ljepote islama. Shvatila sam da je moja slika o islamu sve do tada bila pogrešna i iskrivljena. Dok sam bila u džahilijetu, nisam samo to bila, nego sam bila protivnik islama i muslimana. To mi nije lahko izgovoriti, ali je istinski tako bilo. Ja sam bila ta koja je ljudima govorila da islam ženu ponizava, da je 21. vijek, zašto sebi ovaj jedan život uskraćivati sve što je tu za uživanje i, naravno, moja famozna rečenica je bila: “Ako Bog postoji, zašto onda ima toliko boli, bolesti i nepravde u svijetu?” Nakon mjesec dana otišla sam u Graz, gdje je taj momak živio i izgovorila sam šehadet, elhamdulillah. 

A na početku našeg razgovora prvi dan, rekao mi je on da ću mu ja biti žena. I tako sad, evo, deset godina kako sam se vratila islamu, svaki dan učim još.  I, elhamdulillah, na svakom stanju. Imamo dvije kćerkice i pokušavamo u Grazu da živimo onako kako je najbolje i da Allah bude zadovoljan.

Sestra D. S.
________________

Pošaljite nam i vi vašu priču/prilog na adresu: Prilozi_posjetitelja@mail.com ili putem naše FB stranice

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta