Namaz

Blagodati namaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Obaveznih pet dnevnih namaza propisano je tokom noći kada je Poslanik salallahu alejhi ve sellem uzdignut na nebo, dok su naredbe za preostale ibadete objavljene Poslaniku salallahu alejhi ve sellem na zemlji. To ukazuje na poseban status i važnost namaza kao ibadeta. To je jedini stub islama koji se ponavlja pet puta svakodnevno i koji šerijatski punoljetne osobe moraju obavljati, izuzetak su žene tokom hajza i nifasa. Namaz je jedno od najčednijih djela i djelo koje je najdraže Uzvišenom Allahu. Rekao je Poslanik salallahu alejhi ve sellem: I znajte da je vaše najbolje djelo namaz.“ (Ahmed)

Namaz je pokazatelj iskrenosti i oslobađa osobu od licemjerja. To je najbitnija stvar kojom je trebamo baviti, najisplativiji ibadet koji uzrokuje poniznost i pokornost kod čovjeka. Brojni su ajeti i hadisi koji ukazuju na obavezu namaza. To je ibadet koji je Uzvišeni Allah naredio svojim robovima: „O vjernici, namaz obavljajte i Gospodaru svome se klanjajte, i dobra djela činite da biste postigli ono što želite.“ (EI-Hadždž, 77)

To je naredba od Uzvišenog Allaha, Koji kaže: “Redovno molitvu obavljajte, naročito onu  krajem dana i pred Allahom ponizno stojte.” (El Bekare, 238) . Obavljanje namaza čisti od grijeha, kao što je rekao Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: Reci mi ako ispred kuće jednog od vas postoji rijeka koja teče i u kojoj se kupa pet puta dnevno, hoće li na njemu ostati prljavštine? Rekli su: ‘Na njemu neće ostati prljavštine’. Zatim je rekao: “To je primjer pet dnevnih namaza kojima Allah briše grijehe. (Buhari i Muslim)

Namaz spašava od Džehennema, štiti od opasnosti i omogućuje čovjeku da uđe u Džennet. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao je: “Onaj ko klanja prije izlaska sunca (sabah-namaz) i prije zalaska sunca (ikindija-namaz) neće ući u Džehennemsku vatru. (Muslim)

To je pokazatelj uspjeha na oba svijeta, oni koji redovno obavljaju namaz će postići ono što žele, kao što je u Kur’anu rekao Uzvišeni Allah: “Ono što žele – vjernici će postići, oni koji molitvu svoju ponizno obavljaju” (Kur’an, 23: 1-2)

Bitno je da se podsjetimo da je namaz prva stvar za koju će rob odgovarati. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao je: Prvo za što će rob biti pitan kada bude proživljen je njegov namaz, pa ako on bude dobar, tada će sva njegova djela biti dobra, a ako nije obavljao namaz (zanemarivao ga je), tada će sva njegova dobra djela biti poništena. “ (Et-Taberani)

Namaz je odmor za dušu, svjetlost za srce, pročišćenje za dušu. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao je: „O Bilale! Prouči ezan za namaz kako bi se naša srca odmorila.” (Ahmed i Ebu Davud)

Obavljanje namaza smeta i iritira šejtana i nevjernike. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao je: „Kad sin Ademov prouči ajet koji kaže da učini sedždu, i on to učini, šejtan počne plakati i kaže, : “Teško meni, sin Ademov je dobio naredbu i učinio, i dobit će Džennet za nagradu, dok je meni naređeno da se poklonim i odbio sam i ići ću u Džehennem.(Muslim)

To je vid izražavanja zahvalnosti našem Gospodaru na svim blagodatima kojima nas je opskrbio. Kada je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem upitan o razlogu njegovih mnogobrojnih namaza, On sallallahu alejhi ve sellem, koji je najbolji od nas je rekao:  Zar da ne budem zahvalan rob? (Buhari i Muslim)

Mnoge su blagodati i koristi namaza, a još samo neke od njih su zaštita od slijeđenja strasti i činjenja grijeha. U namazu je lijek i spas. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao je: „Klanjajte dobrovoljni noćni namaz, jer je to put pravednika prije vas, približava vas Gospodaru, sprječava da činite grijehe, briše grijehe i liječi vas od bolesti. ” (Et-Tirmizi)

Izvor: www.islamweb.net
Prevod: N-um.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta