Namaz

Blagodati namaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedan muslimanski student otisao je iz Islamskog svijeta na zapad, tacnije u London, da studira. Tamo je stanovao kod jedne britanske porodice kako bi prvo naucio jezik. Posto je bio iskren vjernik, ustajao je svako jutro na rani sabah, uzimao abdest hladnom vodom i klanjao u jednoj prostoriji. To je primjetila starica u toj kuci i nakon nekoliko dana ga upitala:”Sta to radis?” “Moja mi vjera nalaze da ovo cinim svaki dan” odgovorio je student. “A zasto se prvo ne naspavas pa onda obavis svoju duznost?”, ponovi ona. “Gospodar moj ne prima namaz izvan njegova vremena.” – kaza mladic. Tada je zena protresla glavom i kazala: “Imas volju koja bi i celik slomila.”

“Ljudi koje kupovina i prodaja ne ometaju da Allaha spominju i koji molitvu obavljaju i milostinju udjeljuju i koji strepe od Dana u kojem ce srca i pogledi biti uznemireni.”(En-Nur, 37)

***

Namaz nase misli usmjerava samo Istini i Ljepoti i cuva nas besmislene posvecenosti ovosvjetskim uzicima i kratkotrajnim koristima. Namaz u nama odagnava svako zlo i negativnosti a cvrsto nas veze sa Stvoriteljem i Gospodarom. On je hrana za duh i tijelo pa ako zelimo zdravo i spokojno zivjeti, nas ce dan biti ispunjen molitvom i namazom.

***

Ne smijemo zaboraviti da se svako dobro djelo kod Allaha umnogostrucava od deset pa do 700 puta, pa cak i vise. Pokajanje brise grijehe uradjene prije njega. Nevolje i nesrece brisu grijehe. Dove su razlog za prastanje brojnih djela, kao i Poslanikov, s.a.w.s., sefaat.

“Ako vi budete brojili Allahove blagodati, necete ih nabrojiti.” (En-Nahl, 18)

“…i da vas darezljivo obasipa miloscu Svojom i vidljivom i nevidljivom.” (Lukman, 20)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta