Brak i islamska porodica

Budi i ti njegov Džennet…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kada pišu tekst žene ili pričaju o nečemu, nerijetko im se pripisuje da su pristrasne i da su uvijek na strani žena. Međutim, islam od nas traži objektivnost u svemu kao što traži i pravednost- shodno riječima Uzvišenog: „O vjernici, dužnosti prema Allahu izvršavajte, i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže čestitosti, i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što činite!(sura El-Maide, 8)

Ovaj tekst želim da posvetim ženama, svojim sestrama u vjeri. Jer, mnogo puta sam čula da među njima ima onih koje su nezahvalne. I koje svemu traže manu. Također ima i onih koje ne znaju svoje prioritete.

Draga sestro,

Ako si od onih koje imaju muža, vjernika, onog koji se Allaha boji i tebe kao svoju saputnicu voli i poštuje, cijeni to.

Ako imaš muža koji je lijepog ahlaka, koji tvoje lijepe osobine stavlja ispred onih drugih i koji te na najljepši način savjetuje i upozorava na tvoje greške- poštuj ga i budi zahvalna Allahu na njemu takvom.

Ako imaš muža koji je i pored teškog posla nasmijan i raspoložen za tebe i vašu djecu- ne žali se na njega makar i ne provodio puno vremena sa vama.

Ako imaš muža koji te obraduje poklonom, pa makar to bilo i nešto najjeftinije- ne potcjenjuj njegov poklon.

Ako imaš muža koji ti pomaže u kućnim poslovima- pokaži mu koliko ti je to zaista vrijedno.

Ako imaš muža koji ti je prije svega prijatelj pa tek onda muž- uzvrati mu iskrenim prijateljstvom koje će imati prioritet nad ostalim prijateljastvima.

Ako imaš muža koji u svom slobodnom vremenu daje prioritet tebi i djeci umjesto kahva i drugova- ne zapostavljaj ga zbog svojih prijateljica.

Ako imaš muža koji se za tebe posebno uređuje- uređuj se i ti za njega- budi njegova hurija.

Ako imaš muža koji tebe budi na sabah i ne traži da ti njega budiš- jer zna da je to njegov posao- s radošću iz sna požuri da mu budeš džemat.

Ako imaš muža koji te poziva na Allahov put- ne žali se da ti je mnogo- već slijedi ga.

Ako imaš muža koji poštuje tvoju porodicu i tvoje roditelje- uzvrati poštovanje i njemu i njegovim roditeljima.

Ako imaš muža koji odlazi na posao i vraća se s njega- dočekaj ga s ručkom nasmijana i sređena.

Ako imaš muža koji se brine o odgoju djece- podstiči ih da poštuju oca i cijene njegovu blizinu.

Ako imaš muža koji je prema tebi pravedan i koji ne sluša nikoga u tome da ti nepravdu nanosi- ne dozvoli da i tebi iko protiv njega priča.

Ako imaš muža koji te dok je na poslu ili odsutan nazove “samo” da vidi kako si i šta radiš- nikada mu ne reci kako je dosadan.

Jer sestro moja,

Možda nisi ni svjesna kolike blagodati imaš u svome životu. Takav muž je Džennet na ovom svijetu. Mnoge sestre bi možda bile sretne da su na tvome mjestu, jer o takvom mužu mogu samo sanjati. Budi zahvalna Allahu na njemu a pokaži i njemu zahvalnost koja se pokazuje robu. I ne zapostavljaj ga zbog drugih- poredaj prioritete- kao što ne bi voljela ni da je on tebi nezahvalan niti da on tebe zapostavlja.

Da znaš da takav muž zaslužuje najbolju verziju tebe. Tvoje vrijeme i tvoj osmijeh.

Ne žali mu se da ti je teško biti njemu na usluzi. Da ti je teško biti domaćica. Ili da ti je teško odgajati vašu djecu. I ne traži od njega previše- ne opterećuj ga preko mogućnosti. Nego, budi zahvalna i zadovoljna, budi sretna što ti je baš on muž…

Budi i ti njegov Džennet…

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta