Brak i islamska porodica

Samo neka mi neko dijete dirne…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Da. Nerijetko smo čuli ovu rečenicu iz usta roditelja. Jer, ljubav roditelj prema djetetu je posebna. Nemjerljiva i nezamjenljiva. Gotovo svaki roditelj svome djetetu želi ono najbolje, nerijetko bolje nego sam sebi (makar i ne bio u pravu šta je to najbolje za njegovo dijete). A kada bi mogao, srušio bi i planine, uništio vojske- samo da svoje dijete sačuva od neprijatelja i svake opasnosti. Kada bi mogao… A onda se zamislih duboko. Sjetih se da možda možemo sačuvati donekle našu djecu od drugih ljudi, ali od Jednog ne možemo. Od našeg Gospodara.

Prepadoh se i same pomisli da neko gleda svoje rođeno dijete kako ga zebanije bacaju u džehennem. Majko, oče… pokušajte to samo zamisliti. Ako se uopšte zamisliti može. A koliko često vas ne zaboli duša zbog toga što svome djetetu niste dali najbolji uzor? Da li vas ikada zabrine  tošto vaš sin ili kći ne klanjaju namaz? Ili ne poste? Ili ne uče Kur’an?

Da li vas ikada zabrine to što svoje dijete niste naučili da ne čini zulum drugome… jer, teška je tuđa suza, težak je uzdah zbog nepravde. Teška je „dova“ mazluma.

Jeste li se ikada zabrinuli što je vaše dijete nekoga potvorilo, povrijedilo, nekoga oštetilo?

Ili, jeste li se možda nekad sjetili da svog sina ili kćerku hranite haramom, tuđim hakkom?

Brine li vas to što vaš sin sjedi u nekoj diskoteci, okružen muzikom i alkoholom, ako ga sam već ne pije? Ili to što vaša kći više naga nego obučena šeta se gradom i sakuplja na svome tijelu haram poglede i uzdahe požudnih?

Razmislite malo… da li uistinu volite svoje dijete? I da li ga zaista želite zaštititi od svega što je loše za njega?

Draga majko i oče…

Zatvorite oči ponovo. Zamislite svoje dijete na koje se sručila kazna zbog zuluma, ili ga zamislite u vatri zbog grijeha… Zaštitite ga koliko god možete. Ne silom, ne prijetnjom. Primjerom, savjetom i lijepom riječju. I dovom Gospodaru. Čupajte svoje voljeno dijete iz stramputice. Učite ga da se čuva tuđeg hakka i suze mazluma. Učite ga! Učite ga da ga od Gospodara svjetova ne možete sačuvati niti ga od ruke Njegove pravde zaštititi.

I ovaj ramazan. Neka vam bude put ka popravljanju vašeg stanja i stanja vaših porodica. Jer sve dok dišemo- nije kasno za tewbu Gospodaru. Nito je kasno za izvinjenje i halal robu…

Pazite na riječi Gospodara vašeg: „O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti, i o kojoj će se meleki strogi i snažni brinuti, koji se onome što im Allah zapovjedi neće opirati, i koji će ono što im se naredi izvršiti.“ (sura Et-Tahrim, 6)

Gospodaru naš, uputi nam voljene na Svoj put i sačuvaj i nas i njih od Svoje kazne. Amin.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta