Brak i islamska porodica

Budite iskreni i otvoreni prema svojoj djeci

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedna djevojka mi je ispričala jako poučan doživljaj iz svoga života, koji me je podstaknuo na razmišljanje.

Odrasla sam u islamskoj porodici, odgojena u vjeri i sa čvrstim moralnim principima. Voljela sam svoje roditelje, a voljeli su i oni mene. Međutim, nikada nismo bili toliko bliski, da sam im mogla reći bilo šta, a da oni, ukoliko se s time ne slože, ne osude me. To bi radili tako histerično, da bi se ja, danima poslije, osjećala krivom. To me je boljelo, i vremenom smo se još više udaljili emotivno.

U jednom momentu, desilo mi se nešto što nisam smjela nikome reći. Iznenada, bez moje volje za tim, zavoljela sam jednog momka, katolika. Zavoljela sam ga zbog njegove kulture, uljudnosti, inteligencije… Zavoljela sam ga kao nikoga do tada, tako snažno. Ja, pokrivena i čedna djevojka, zavoljela sam momka druge vjere. Danima sam se trudila da budem budna kada on odlazi na posao, barem s prozora da ga vidim kada prolazi. Noćima nisam spavala razmišljajući o njemu. Međutim, nisam imala nikoga s kim bi podijelila ono što sam osjećala. Znala sam, da sam to bilo kome rekla, da bi samo dobila rijeku osuda, kritika i šokiranih izraza lica. A kao da sam mogla birati da zavolim nekoga… Jer, s tim momkom se čak nisam ni pozdravljali. Znali smo se samo iz viđenja, i ništa više.

Povukla sam se dosta u sebe. Počela sam pisati svoj dnevnik, i u tišini boriti se sa sobom. Sama. Hvala Uzvišenom Allahu koji je dao da je mene ovo iskušenje približilo Njemu. Hvala Mu kada mi je dao savjest, te nisam učinila ništa čime On ne bi bio zadovoljan. Hvala Mu kada mi je pomogao da sačuvam svoje emocije od pokazivanja istih tom momku.

Moja veza s Gospodarem je postala jača, snažnija. Sebi sam uporno ponavljala da od te ljubavi nema ništa, i da me On time uči nečemu drugom. Od svega, jedino sam Ga molila da uputi tog momka na pravi put.

Hvala Allahu, taj period je sada daleko od iza mene. Moj život je Gospodar usmjerio i posložio onako kako je On htio. Ali, i dan danas me boli i osjećam prazninu što nisam imala nikoga u svojoj porodici s kim bi mogla podijeliti ono što osjećam i ko bi me mogao razumjeti. Šta da sam, krijući od svih svoje emocije, u određenom momentu pokleknula i pokazala ih tom momku? Šta da je on poželio da to iskoristi i zloupotrebi? Šta da je i on iskreno pokazao meni isto, i da sam odjednom „nestala“ iz vjerske porodice, ja, pokrivena djevojka, sa momkom katolikom? A realno, da me Allah nije sačuvao, jačina te ljubavi bi me odvela daleko. Jer, bila sam sama u svim svojim borbama. Emotivno sama.
_________________

Nakon što mi je ispričala ovu svoju borbu sa samom sobom, dugo sam razmišljala o njoj. Dugo su njene riječi odzvanjala u mojim ušima. Koliko djece prolazi kroz različita iskušenja, a potpuno su sami. I ova djevojka je bila djevojčica od 15-16 godina kada je prolazila kroz ovo iskušenja.

Koliko djece trpi neki oblik nasilja, a ne smije o tome da se požali roditeljma, kako oni ne bi počeli da traže krivca u njemu. Koliko djece završi na stramputici, upravo zbog nedostatka komunikacije sa roditeljima. Koliko je djece u domovima svojih roditelja, ali su udaljeni na emocionalnom novu.

Koliko roditelja nije svjesno da je povjerenje između djeteta i roditelja najbolji dokaz uspješnog roditeljstva.

Dragi roditelji,

Želim da vas ovaj tekst podstakne na važnost bliskosti sa vašom djecom. Da uvijek ne posežete za negativnim kritikama, osudama i nerazumijevanjem. Pokušajte zadobiti djetetovo povjerenje. Poštujete ga, poštujete njegove izbore i zahtjeve. Pokažite mu da ga razumijete i kada nije u pravu, i pokušajte skupa s njim prevazići svaku prepreku.

Budite mu prva ruka koja će mu liječiti rane, pomagati mu da zrelo posuđuje, neko ko će ga razumjeti.

Sjetite se Lukmana, a.s., koji je savjetovao svoga sina.

Sjetite se Nuha, a.s., koji je dozivao svoga sina u lađu spasa.

Sjetite se Jakuba, a.s., koji ne odbacuje djecu zbog grijeha.

Sjetite se Ibrahima, a.s., koji se sa sinom savjetovao o Allahovom naređenju.

Budite otvoreni i iskreni prema svojoj djeci. Budite im roditelji u svakom smislu. Potpuno.

https://www.youtube.com/watch?v=HXY4pfZB2oM

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta