Tekstovi

Budite zahvalni Allahu na kćerkama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pričala mi je jedna sestra da se susrela sa ženom koja je imala sina, dječaka od tri godine. Međutim, taj dječak je bio hendikepiran, a veličinom je bio kao beba od tri-četiri mjeseca. Kako bi ga majka ostavi, tako bi ga i nađi. Poput plastične lutke. Majka dječaka je ispričala ovoj sestri svoju priču: „Moja majka je rodila samo kćeri. Ima nas više sestara. Kada sam se ja udavala, kao najstarija kćerka, moja majka je imala toliku želju da rodim sina. Na dan moje svadbe, svojim okupljenim drugaricama je rekla: „Da mi hoće roditi muško, pa bilo kakvo.“

I eto, rodila sam muško. Tako je Allah dao. Ali muško koje je sebeb tuge i meni i njoj. Sada, kada god ga vidi plače. I kaže, da nikada sebi neće moći oprostiti ono što je rekla.“

Subhanallah! Koliko samo jedna nepromišljena naša rečenica može biti teška kod Allaha. Koliko nam boli i tuge može zadati u životu.
_____________________

 Kada nešto želimo ili dovimo, na prvom mjestu naše dove treba da bude: „Gospodaru, ako si Ti time zadovoljan, ako je u tome hajr za moj dunjaluk i moj Ahiret...“

Počesto dovimo za nešto. Tražimo nešto od Allaha. A ni svjesni nismo da nam Allaha baš to nije dao, jer bi ono bilo naša propast. Nije nam dao nešto, jer ono ne bi bilo onako kako mi zamišljamo i želimo. Nije nam dao nešto, jer bi ono bilo sebeb naše tuge, a ne sebeb radosti.

Posebno je opasno kada roditelj brzopleto dovi za svoje dijete, ne razmišljajući da li je to uistinu hajr za njegovo dijete, pa svojom dovom čak naudi vlastitom djetetu.  U gore spomenutom slučaju, majka je bila sebeb tuge i iskušenja svojoj kćerki, a da o tome nije razmislila. Želja za dječakom u porodici je nadjačala njeno racionalno razmišljanje, i njenu zahvalnost Allahu što joj je podario zdrave i lijepe kćerke.

***

Kćerke su dar od Allaha. One su ukras u porodici, milost Njegova i radost. Svako onaj ko prezire žensko dijete uistinu slijedi običaje predislamskih Arapa, paganske običaje. Svako onaj ko pravi razliku između muškog i ženskog djeteta po pitanju pažnje, ljubavi, poklona- svako takav je zaista nepravedan i nezahvalan Allahu na onome što mu je On darovao.

Svako onaj ko je nesretan kada mu se rodi žensko dijete, bez obzira da li prvo ili peto po redu nije zadovoljan Allahovim određenjem i ne vjeruje u Njegovu mudrost.

Kada je Imranova žena, Allah bio zadovoljan njome, rodila hazreti Merjem nije ni slutila da će ona biti Allahovo čudo cijelom čovječanstvu i da će se njena kćerka spominjati sve do Sudnjeg dana. Nije ni slutila da će biti najodabranija žena na dunjaluku, i da će roditi sina koji će također biti čudo Allahovo.

Zato, kada vam se rodi kćerka, prigrlite je i srcem i dušom. Volite je. Budite Allahu zahvani na njoj. Jer, možda je u njoj mnogo veći hajr nego u sinu. Allah zna, vi ne znate. Prihvatite Njegovu odredbu sa zadovoljstvom- da bi vam je On učinio berićetnom.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta