Brak i islamska porodica

Čemu dati prednost, braku ili školovanju?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Skoro godinu dana u vezi sam sa djevojkom koja je inače završila medresu i koja je pokrivena, a sada studira i prva je godina fakulteta. Istina je da se volimo i ona želi da se uda za mene, ali problem je u tome što nije sigurna u to da li prvo da završi barem jednu, dvije ili da do kraja završi fakultet pa da se onda uda. Ja joj obećavam da će i dalje studirati ako se uda, ali ona se boji, i kaže da brak može da čeka. Dakle, mene zanima da li je po Šerijatu prioritetnija škola ili brak, tj. kojim redoslijedom da to učinimo kako bi Allah, s.v.t., bio sa nama zadovoljan?

ODGOVOR: Ono što ću kazati je moj savjet vama, a savjet se može prihvatiti, a i ne mora. Mi živimo u vremenima smutnje, grijeha, nemorala i razvrata koji su prisutni, kao što vidite, na svakom koraku, što dodatno otežava čovjeku vjerniku pridržavanje za principe Allahove vjere, ne zato što je vjera teška, čak suprotno tome, prakticiranje vjere je veoma lagano, ali okolina i prostori na kojima živimo otežavaju čovjeku prakticiranje vjere. Jedan od problema s kojim se susreću mladi u današnjem vrmenu svakako je automatsko pozivanje u nemoral od strane sredine u kojoj živimo.

Jedan veoma plodonosan način da se čovjek zaštiti od svega spomenutog svakako je stupanje u brak. Pa to je u osnovi savjet onoga koji ne govori po hiru svome, jer kazao je Allahov Poslanik: “O skupino mladića, ko od vas posjeduje uvjete za brak, neka se ženi, tako će sačuvati svoj pogled i spolni organ, a ko ne posjeduje uvjete za brak, neka posti, to će mu biti štit.” (Buharija i Muslim od Abdullaha ibn Mesu’da, r.a.) Ako je Poslanik na ovaj način savjetovao mladiće tog vremena, da taj savjet bude upućen mladićima današnjice mnogo je preče.

Rezime: Moj savjet vam je da što prije stupite u brak, što ni u kom slučaju ne isključuje nastavak studija. Na taj način ćete se ujedno sačuvati i predbračnih veza tzv. ašikovanja, koje sa sobom nosi izuzetno mnogo šerijatskih prekršaja.
Allah najbolje zna!

Odgovorio: mr. Pezić Elvedin

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta