Poučne priče i tekstovi

Čestito potomstvo (Dvije priče)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovaj događaj zabilježen je u jednoj od arapskih zemalja, a ispričala mi ga je prijateljica koja živi u toj državi. Poznato je da u tom predjelu vlada tropska klima, pa je jedan čovjek došao na ideju, nastojeći uraditi hajr u ime Allaha, da kupi frižider za svaki mesdžid u svojoj okolini, kako bi se u njemu držala voda, da se klanjači u vrelim danima mogu osvježiti. I tako je i uradio: u svakom mesdžidu postavio je frižider, osim u jednom, koji je bio blizu njegove kuće.

Nakon nekog vremena, sjetio se da u taj mesdžidu nije odnio frižider, pa je požurio da to uradi, ali kad je stigao u mesdžid, vidio je da se tu već nalazi frižider. Tada se zapitao ko radi isto djelo kao i on, pa mu je njegov sin, osnovac, odgovorio da je on kupio frižider i odnio ga u mesdžid. Iznenađeni otac upitao ga je: “Odakle ti novac da kupiš frižider!?”, a sin mu je odgovorio: “Skupljao sam džeparac koji si mi davao za školu, a molio sam Allaha da ti ne obraćaš pažnju na taj mesdžid dok ja ne ispunim svoju namjeru.”

U. A.
_______________________

Ova priča je lično iskustvo kojeg sam imao sa svojom dvoipogodišnjom kćerkom, od koje sam, hvala Allahu, puno toga naučio u životu. Stanovao sam sa roditeljima u istoj zgradi, i imao sam običaj, svako jutro, poslije sabah namaza, otići kod njih, poselamiti ih, poljubiti i proučiti im nekoliko ajeta iz Kur’ana. Uskoro sam se oženio i Allah mi je podario prelijepu djevojčicu. Kako je vrijeme odmicalo, primjetio sam da je moja djevojčica puno vezana za mene.

Izražavala mi je ljubav na veoma čudan način. Kada sam odmarao nakon ručka, ona je stajala pored mojih nogu, obuhvatala me rukama i ljubila po tijelu. Tako mi Allaha, nikada joj nisam rekao da to uradi, a ne bi me ni razumjela, jer su joj bile tek dvije i po godine. Nastavio sam činiti dobročinstvo roditeljima, i primjetio sam da se ljubav moje djevojčice prema meni, povećavala iz dana u dan. Prije izlaska iz kuće, uvijek me uzme za ruku, poljubi i kaže: „uhibuke baba“ (Volim te babo!) Znao sam da je to posljedica Božije upute i nadahnuća, ali i dove mojih roditelja.

Allahu moj, ko je ovu malu djevojčicu uputio na dobročinstvo, i ko ju je nadahnuo i obdario ovim umiljatim riječima, kojima je osvojila moje srce? Da, to je Allah, dželle šanuhu, neka je veličanstven u Svojoj uzvišenosti, koji nam je naredio dobročinstvo prema roditeljima, i učinio ga jednom od osam „velikih džennetskih kapija“.

Allah, dželle šanuhu, o dobročinstvu prema roditeljima kaže: „I Allahu se klanjajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite“ (En-Nisa, 36)

Mi smo svakog čovjeka zadužili da bude dobar prema roditeljima svojim“ (El-Ankebut, 8)

Piše: Ahmed Halid el-Utjebi
Prijevod: Semir Imamović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta