Odgovori

Tri pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Roditelji mi brane nošenje hidžaba?

PITANJE: Esselamu alejkum! Draga braćo, ja znam da je ovo pitanje postavljano već mnogo puta. Naime, meni roditelji brane da se pokrijem. Jako mi je teško zbog toga. Ja skoro svaki dan plačem jer želim hidžab. Moje srce jednostavno žudi za hidžabom. Nekaka izgubim volju za borbom, jer vidim da mi ne ide. I onda mi dodje trenutaka kada jednostavno ne mogu više, želim da se pokrijem istog trenutka. Kada bi se pokrila mislim da bi mi svi problemi bili riješeni. I tako mi izgleda nepotuno sva ostala dobra djela kada nemam hidžaba. Bojim se da umrem otkrivena.

Svaki dan Allaha molim da umrem pokrivena i da se što prije pokrijem, te da smekša srce mojih roditelja. Šta da radim? Moji su mi rekli da se neću pokriti dok sam kod njih, tj. sve dok se ne udam. A ja ne mogu čekati toliko, jer sam jako mlada. Ja znam da ćete mi vi reći da to moram učiniti odmah, ali ja jednostavno nemam hrabrosti suprostaviti se. Da li da čekam dok ne dodje trenutak za to? Ja znam da ako ustrajem u dovi da će mi Allah uslišati dovu. Molim vas da mi odgovorite na ovo pitanje. Allah vas nagradio i dao vam svako dobro.

ODGOVOR:

Alejkumu selam!

Neka Vas Allah nagradi za ljubav prema Allahu i Njegovu Poslaniku! Čovjek ne smije izgubiti volju za borbom i ulaganjem truda, jer će, dopusti li to sebi, pasti u očaj i možda će izgubiti nadu u Allahovu milost, a to mu se ne bi smjelo dogoditi. Pokrivanjem žena se približuje Svevišnjem Allahu, utoliko više jer izvršava farz koji joj je naređen časnim Kur’anom. I roditelji nemaju pravo zabraniti svojoj kćerki nošenje hidžaba.

Naš dragi Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Čovjek se ne smije pokoriti stvorenju u neposlušnosti Stvoritelju.” (Ed-Darekutni, preko Imrana b. Husajna). U drugom hadisu, koji je preko Alije b. Ebu Taliba, radijallahu anhu, zabilježio imam Ahmed, stoji da je Poslanik rekao: “Čovjek se nadređenima može pokoravati isključivo u onomešta nije grijeh.

Vi kažete: “Da li da čekam dok ne dodje trenutak za hidžab?” – a zar trenutak nije došao čim ste postali punoljetni i na Vas pala obaveza nošenja hidžaba? U odlaganju farzova je grijeh i, s druge strane, opasnost koju nosi to isto odlaganje – gubljenje osjećaja i tvrdoća srca. Možda će doći “pogodan trenutak” koji čekate, ali Vi više nećete osjećati ljubav prema hidžabu, koju sad osjećate. Onda ćete imati mogućnost, ali će Vam, zbog odlaganja, opet biti teško odlučiti se za pokrivanje.
Čovjek se ne treba igrati uputom koju mu je Svemilosni Allah dao. I znajte da će Allah pomoći i dat će izlaz onome ko Ga se boji. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Abdurahman Kuduzovic, prof.
_____________________________________

2. Da li je dozvoljeno čitati horoskop???

PITANJE: Es-selamu alejkum! Želio bih saznati kakav je propis u vezi sa horoskopom i utjecajem zvijezda na čovjekov život? Da li zvijezde i datum rođenja utječu na čovjekovu sudbinu?

ODGOVOR: Cijenjeni brate u vjeri, pošto je literatura u kojoj se mogu naći horoskopi prisutna na tržištu već duže vrijeme, zato su i islamskim učenjacima upućena bezbrojna pitanja o toj tematici. Rezimirano ćemo ti spomenuti njihove fetve, a nakon toga u cijelosti jednu ili dvije fetve o tome.

Čitanje horoskopa nije dozvoljeno, kao što nije dozvoljeno vjerovati u ono što piše u njima. Muslimani vjeruju, na osnovu mnogih argumenata, da budućnost – gajb ne zna niko osim Uzvišeni Allah. Mnogo je argumenata koji potvrđuju spomenutu činjenicu – da jedino Uzvišeni Allah poznaje gajb, to nam potvrđuju riječi Uzvišenog: “U Njega su ključevi gajba, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne a da On za njega ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičeg svježeg niti ičeg suhog, ničeg što nije u jasnoj Knjizi’’ (El-En’am – Stoka, 59); kao i riječi: ”Reci: ‘Niko, osim Allaha, ni na nebu ni na Zemlji, ne zna što će se dogoditi – gajb’; i oni ne znaju kada će oživljeni biti.” (En-Neml – Mravi, 65)

Predskazivanje budućnosti – gatanje, strogo je zabranjeno, što svakako obuhvata horoskope, gledanje u fildžan, gledanje u dlan i sl. Od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik rekao: “Ko ode gataru -vračaru ili proroku, te povjeruje u ono što mu kaže, taj je uznevjerovao – negirao ono što je objavljeno Muhammedu. (Ebu Davud, Tirmizi, vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani)

Zaista je čudno kako ljudi vjeruju horoskopu, nekoj ciganki gatari, vjeruju u fildžan, grah i kašike, a ne vjeruju u ono što im je rekao Allahov Poslanik, koji ne govori po hiru svome, već je to objava od Allaha. On kao najodabranija ličnost, Allahov poslanik, nije poznavao gajb, a da ga zna neka ciganka, neki sihirbaz?! Jedne prilike je djevojčica pjevala u prisustvu Allahovog Poslanika, pa kada je kazala: “Među nama je Poslanik koji zna šta će biti sutra” , naredio joj je da to više ne ponavlja, i da pjeva ono što je pjevala prije, govoreći da gajb – budućnost ne poznaje niko osim Uzvišenog Allaha.” (Buharija)

Jedan od učenjaka kojem je postavljeno pitanje o horoskopima je i veliki učenjak današnjice, šejh Abdur-Rahman ibn Nasir el-Berrak (čija je fetva objavljena na poznatom web sajtu islamtoday), koji između ostalog kaže: ”Govor i tvrdnje da položaji zvijezda imaju utjecaja na ljude i događanja na Zemlji, uistinu je govor proroka i vračara, koji u islamu nema nikakvu težinu – batil, to se smatra lažnim pripisivanjem sebi poznavanja budućnosti – gajba, a općepoznato je da gajb ne zna niko osim Uzvišeni Allah: ”Reci: ‘Niko, osim Allaha, ni na nebu ni na Zemlji, ne zna što će se dogoditi – gajb; i oni ne znaju kada će oživljeni biti.” (En-Neml – Mravi, 65)

Muslimani treba da se čuvaju od lažljivaca – gatara i proroka, koji zloupotrebljavaju njihovo neznanje. Muslimanu nije dozvoljeno da ide proroku, niti da ga pita o nečemu. Kazao je Allahov Poslanik: ”Ko ode gataru – vračaru ili proroku, te povjeruje u ono što mu kaže, taj je uznevjerovao – negirao ono što je objavljeno Muhammedu.” (Ebu Davud, Tirmizi, vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani)

Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.
____________________________________

3. Kako da postupam sa svojim roditeljima koji su daleko od vjere?

PITANJE: Odrasla sam u komunističkoj porodici, moji roditelji nisu klanjali, nisu se molili Gospodaru, pritom nisu bili zainteresirani za moj odgoj (ili odgoj moje braće i moje sestre). To je sve onako teklo –”kako god’’. Nikad nam nisu ukazivali na naše oblačenje, slušanje muzike, na klanjanje namaza i mnoge druge stvari koje tek sada uviđam, kada sam odrasla. Zahvaljujući Allahu, dž.š., i Njegovoj milosti, On nije dopustio da zaboravim na Njega.

Moja majka je udaljena daleko od naše vjere i ljuti se kada joj ukažem na neke stvari (koje su islamom propisane), ne priča sa mnom, okrene glavu od mene i ne ponaša se lijepo prema meni. Je li musliman treba da trpi i prešuti nepravdu? Je li roditelju dozvoljeno da čini nepravdu i nasilje nad djecom samo zato što je roditelj, a dijete mora da trpi? Kako jedna majka može, odnosno ima li pravo da kune svoju djecu čisto onako jer joj je takav rječnik (zbog našeg podneblja) i primaju li se te kletve?

ODGOVOR:

Uvažena i cijenjena sestro, da bi odgovor na vaše pitanje bio potpun, trebalo bi doista da se dotaknemo mnogih pitanja, a ja ću ovom prilikom spomenuti nekoliko, onih koja su, po meni, najbitnija.

Prvo, nikada ne smijete, bez obzira što su roditelji zakazali u vašem odgoju i vašem pravilnom usmjeravanju ka vjeri, da zaboravite na prava vaše majke prema vama. Ne sumnjam da su vam poznate riječi Uzvišenog Allaha: “Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: ‘Uh!’ – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: ‘Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!“‘ (El-Isra, 23/24)

Drugo, sami ste spomenuli činjenicu da su vaši roditelji mnogo zakazali u vašem vjerskom odgoju, što je veliki pokazatelj stanja vaših roditelja. Vi u vašem ophođenju sa njima i njihovom pozivanju to ne smijete nikako zanemariti. Veoma je bitno da poredate prioritete po njihovoj bitnosti. Neminovno je da će dolaziti do raznih pitanja zašto vi praktikujete određene stvari, zašto od društva u kojem živite odskačete ponašanjem, izgledom, ali vi morate u svemu tome postupiti mudro i ne dopustiti da im date zalogaj od kojeg će se udaviti, ili da im govorite stvari koje oni nisu u stanju da razumiju.

Treće, sve spomenuto ne daje za pravo roditeljima da da nanose nepravdu svojoj djeci, ili da proklinju svoju djecu. Nepravda je nepravda bez obzira od koga dolazila, i islam je ne toleriše ni u kojem obliku. Smatram da je veoma bitno, da kada ambijent bude odgovarajući, svojoj majci pojasnite da je veoma opasno da proklinje djecu, jer se veoma lahko može desiti da dova roditelja protiv djeteta bude uslišana, a da nakon toga sama bude žalila zbog svojih postupaka. S druge strane, ako dijete sigurno zna da nije uzrokovalo nešto zbog čega ne zaslužuje da ga roditelju kunu, ne treba da se boji takvog postupka. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta