Brak i islamska porodica

Čežnja žene za potomstvom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Žene se razlikuju po pitanju rađanja djece. Neke od njih zatrudne tek nekoliko mjeseci poslije udaje, dok neke čekaju godinama, manje ili više. Čak i ako žena nema nikakav nedostatak, ona pati više nego njen muž, suzbija svoju gorčinu, proliva suze dok gleda svoje prijateljice kako nose svoju djecu i igraju se sa njima, a ona sama sa svojim mužem, u svom stanu gdje nema dječijeg smijeha niti igrački. A pored svega ovoga, trpi i poglede ljudi koji pogađaju njenu ranjenu dušu kao oštre strijele, jer je oni gledaju kao ženu nerotkinju, koja neće imati djece, ili je sažaljevaju i sašaptavaju se oko nje.
 
A kada se osami sa svojim mužem, on ne može da sakrije svoju želju i žudnju za djecom. Nekada to pokazuje indirektno, ali često i otvoreno, dok neki od njih čak znaju svoju ženu ucjenjivati i prijetiti ženidbom drugom ženom, a njegovi gestovi joj sami govore: “Tvoj je nedostatak nemogućnost rađanja djece.“
 
U ovom slučaju žena treba da se strpi, da se nada nagradi i nadoknadi od Allaha, dželle šanuhu, jer joj je to iskušenje od Njega, i da ne odustaje od dove za traženje potomstva: “Gospodaru moj, ne ostavljaj me sama, bez potomstva, a Ti si jedini vječan!“ (El-Enbija, 89.)
 
Ona također treba preporučivati strpljivost svome mužu, jer onoga ko se pokušava strpiti Allah će učiniti strpljivim, i da ga podsjeća na Allahove mudrosti koje možda on ne zna, jer bolje je i bez djece biti negoli imati nemoralno, razvratno i neposlušno dijete koje će ih odvraćati od činjenja dobrih djela i približavanja Allahu. Uzvišeni Allah navodi jedan takav primjer u Svojoj časnoj Knjizi: “A što se onoga dječaka tiče – roditelji njegovi su vjernici, pa smo se pobojali da ih on neće na nasilje i nevjerovanje navesti. Mi želimo da im Gospodar njihov, umjesto njega, dâ boljeg i čestitijeg od njega, i milostivijeg.“ (El-Kehf, 80-81.)
 
lli pak da imaju potomstvo, djecu za koje će se vezati njihova srca, pa da ih izgube i da im to zada bol, nad kojim se možda ne bi mogli strpiti.
A što se tiče muža, on treba da se boji Allaha kad je u pitanju njegova supruga koja nema ni snage ni moći da promijeni svoje stanje, jer joj je to određeno od Allaha (a možda je i muž uzrok da ne mogu imati djece). Neka pogleda u njene druge, lijepe karakteristike i neka ne umanjuje njeno pravo.
 
📚Problemi iz intimnog života supružnika – dr Ummu Sufjan
 
 
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta