Tekstovi

Čime zatvaramo vrata dobra?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Vrata Allahovih blagodati, vrata Allahovih riznica otvaraju se isključivo Allahovom dozvolom. To je Allahovo, isključivo Allah može da otvori ta vrata. Kome Allah otvara, koliko Allah otvara? Onoliko koliko zaslužiš, i više od toga. I zatvara ih onoliko koliko zaslužiš da budu zatvorena. Allah otvara vrata Svojih riznica onoliko koliko zaslužiš da ti se otvori i zatvara ih onoliko koliko zaslužiš da ti se zatvori. Kada zaslužiš da ti se zatvore neka vrata dobra, ona će se zatvoriti, bez sumnje.
 
Šta je to čime zaslužujemo da nam se vrata dobra otvaraju ili čime zaslužujemo da nam se vrata dobra zatvaraju? Dobrih djelima, iskrenošću, bogobojaznošću, istigfarom, trudom, dovom nam se  vrata dobra otvore. A grijesima sprečavamo otvaranje tih vrata. 
 
Grijesi su mnogo opasniji nego što izgledaju. Grijesi razaraju dušu, razaraju prostranstvo srca. Ukoliko je nečije prostranstvo srca bilo poput prostranstva livada, ono grijesima biva raspireno, potpaljeno, ruinirano, grijesima se gubi plodnost iz tog srca. Šta ostane od livade kad se sve zapali? Kakva nova kultura može tu da se primi? Grijesi su oni koji uništavaju insana. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je po stotinu puta dnevno tražio od Allaha da mu oprosti.
 
Ljudi potcjenjuju grijehe, ne znaju opasnost grijeha i zbog toga im olako pristupaju, a grijesi zatvaraju vrata mnogih dobara. Svako dobro koje nam je uskraćeno nije zbog toga što je Allah, neuzubillah, nepravedan, ne – Allah je pravedan, i Allah je dobar i milostiv. Ali mi svojim grijesima, ustrajnošću na njima, zaslužujemo da nam vrata budu zatvorena.
 
Otvaraju ti se vrata Allahovog dobra onda kada ti drugima otvaraš vrata dobra, a ovo je sve u saglasnosti sa hadisom: “Allah je na pomoći Svome robu sve dok je rob na pomoći svom bratu.”
 
Dženis Pepić
___________________
 
Rekao je Halid bin Ma’dan, rahimehullah: “Kada se nekome od vas otvore vrata nekog dobra neka mu požuri jer ne zna kada će mu biti zatvorena.” (Imam Ahmed, ez-Zuhd, str. 311)
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta