Savjeti

Čistoća srca prema muslimanima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Od Enesa b. Malika, r.a., se prenosi da je rekao: Sjedili smo sa Allahovim Poslanikom s.a.w.s., pa je rekao:

“Medju vama ce se pojaviti covjek koji je stanovnik Dzenneta.” Zatim se pojavio covjek od Ensarija, kojem je sa brade kapala voda od abdesta, svoju odjecu nosio je lijevom rukom. Kada je dosao sutrasnji dan, to je isto rekao, i pojavio se covjek koji se pojavio i prvi put. Treceg dana Poslanik, s.a.w.s., je iste rijeci ponovio i pojavio se onaj covjek koji se pojavio i prvi put…

Kada je Poslanik, s.a.w.s., otisao, Abdullah b. Amr je krenuo slijediti tog covjeka, pa mu se obratio: Posvadjao sam se s ocem i zakleo sam se da necu uci kod njega tri dana i noci, ako bi mi dao utociste dok prodje taj rok, ucinio bi mi dobro. Potvrdno je odgovorio.

Enes navodi da im je Abdullah govorio da je proveo te tri noci sa njim i da ga nije vidio da nocu nesto posebno cini osim kada bi bio budan, okretao se u postelji, spominjao je i velicao Allaha dok ne bi nastupio sabahski namaz. Abdullah je govorio: Prosle su tri noci i osim sto je samo dobro govorio, drugo ga nisam nista cuo, skoro da sam potcijenio i prezirao njegova djela, i rekao sam mu: O Allahov robe, izmedju mene i mog oca nije bilo ni ljutnje ni svadje, ali sam cuo Allahovog Poslanika, s.a.w.s., kako tri puta govori: “Medju vama ce se sada pojaviti covjek od stanovnika Dzenneta, i ti si se pojavio tri puta.”

Zbog toga sam zelio da budem uz tebe i da vidim tvoja djela i postupke i da te slijedim u njima. Medjutim, nisam te vidio da cinis mnogo djela, i sta je to sto si cinio, a sto je Poslanik s.a.w.s., govorio? – Nista drugo, osim sto si vidio. – Posto sam krenuo, pozvao me je i rekao: Nista drugo, osim sto si vidio, o, sine moga brata! Jedino sto kod mene nema neiskrenosti i obmane prema nikom od muslimana, niti zavisti (haseda) na dobro koje je Uzviseni Allah nekom podario.

Abdullah je rekao: Ovo je to sto si postigao, a sto mi nismo kadri izdrzati.

Iz knjige: Poslanik kao ucitelj i njegovi metodi u poducavanju

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta