Odgovori
selective focus photo of brown and blue hourglass on stones

Da li je ikako moguće da insan osjeti da će umrijeti?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: 

Esselamu Alejkum, kao prvo da pohvalim od srca vašu stranicu. Čitam je često i mogu reci da sam dosta naučila – da vas dragi Allah nagradi.

E ovako, imam jedno pitanje: dali je ikako moguće da insan osjeti da će umrijeti?
Meni je X godina, nažalost sam razvedena i imam X djece. Razvod će još malo pa X godine biti i meni od tada nije dobro.

Često sam se pitala zašto bas ja moram biti prevarena od muza, šta sam bogu zgriješila itd. ali polako prihvaćam činjenicu da je tako i da ja tu ne mogu ništa promijeniti.
Meni nije stalo da ja nekoga tražim, jer ja njega još uvijek volim a i imamo dvoje djece i ne želim da mi djeca pate. Dosta je da pate da su roditelji razvedeni.
Mislila sam možda mu je ta žena napravila (srpkinja) ali ja tu ne mogu ništa. Gledam da je djeci dobro i borim se.

E sad ovako ima trenutaka gdje imam osjećaj u sebi da neću dugo živjeti!? Ja to ne mogu vama opisati tačno kako je ali to je nešta sto me tuši, kao da mi neko sjedi na plućima i imam osjećaj da se taj čas sve brže bliži.

Strah me je nekome o tome pričati, iz čistog razloga što odmah počne priča: idi hodži itd. a mene je toga strah, a strah me je da i narod ne pomisli da sam luda..
Pa eto ako je ikako moguće neki odgovor dali je to uopšte moguće da se predosjeti – (bosanski narod ovako kaže da jeste) – ali ja hoću da to čujem od nekoga
ko poznaje našu religiju a ne od naroda i okoline.

Hvala vam Unaprijed

Odgovor:
Ve alejkumusselam

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Allah Uzvišeni iskušava svoje robove čime i kako hoće a sve to je opet posljedica naših grijeha. Allah iskušava onim što možemo podnijeti. Ogroman je grijeh pitati se: ”Šta sam ja Bogu zgriješio(la)?”, po tome ispade da Bog ne zna šta radi ili da je, neuzubillahi, nepravedan i sl.

Popravite svoj odnos sa Allahom kroz učenje o Njegovoj vjeri i strpljivost na primjeni Allahovih obavezujućih propisa.
Osnova je da nije moguće pretpostaviti kada će insan umrijeti i toga se treba držati.

Ono što je vas snašlo je jedno od dvoga:
1. Želja za smrću kao posljedica iskušenja i manjka sabura a to je haram i proizvodi jako teško stanje kod insana koje može izazvati razne bolesti.
2. Ili je u pitanju dzinsko-šejtansko djelovanje koje se treba liječiti kod pouzdanog učača rukje što vam toplo preporučujem.

Na koncu, biće kako Allah hoće ali na nama je kako ćemo odgovoriti na vjerska i dunjalučka iskušenja pa molim Allah da nas sve pomogne.
Allah najbolje zna.

Odgovorio: Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta