Abdest

Da li je ispravan abdest koji se uzme preko dioptrijskih sočiva?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Selam alejkum! Da li je ispravan abdest koji se uzme preko dioptrijskih sočiva?

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Za ispravnost abdesta ne uvjetuje se pranje unutrašnjosti očiju, štavišeto se smatra pretjerivanjem. Tokom uzimanja abdesta obaveza je pranjespoljašnosti lica, kao što je navedeno u 6. ajetu sure El-Maide: “O vjernici, kad hoćete molitvu obaviti, lica svoja i ruke svoje do iza lakata operite…”.

Ibn Kudame, Allah mu se smilovao, rekao je: “Ispravno mišljenje jeste da (pranje unutrašnjosti očiju) nije od sunneta ni tokom uzimanja abdesta, ni gusula, jer Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, to nije činio, niti je to naredio. Pranje unutrašnjosti očiju je štetno, a dokaz za to nalazi se u predaji Ibn Omera ukojoj se navodi da je on zbog takvog postupanja izgubio vid. Dakle, ovakvo postupanje može izazvati gubitak ili slabljenje vida. Ovakav postupak nije naređen u šerijatu, a ukoliko nije zabranjen, onda je pokuđen.”

Na osnovu prethodnih činjenica zaključuje se da prilikom uzimanja abdestaili kupanja ne trebate skidati sočiva i vaš abdest i kupanje su ispravni. Allah najbolje zna.

Mr. Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta