Odgovori o sihru

Da li postoji sihr

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Eselamu alejkum! Šta mi možete reći o sihiru? Da li je to tačno da se to može postaviti? Da li ima moć? Da li vam to može postaviti ženska osoba da stalno mislite na nju i ako ne želite da mislite na nju, da vam se ipak veoma često mota po glavi? 

Odgovor: We alejkumu selam! Sihir/magija postoji, i u to se mora vjerovati tj. da postoji, samo što je osoba koja se bavi sihrom i magijom – nevjernik!

O sihru nam podrobnije govori sljedeći kur’anski ajet: „I povode se za onim što su šejtani o Sulejmanovoj vladavini kazivali, a Sulejman nije bio nevjernik već su šejtani nevjernici zbog toga što ljude podučavaju sihru/vradžbini i onome što je bilo nadahnuto dvojici meleka, Harutu i Marutu, u Babilonu – a njih dvojice nisu nikoga učili tome sve dok mu ne bi rekli: »Mi samo iskušavamo, i ti ne budi nevjernik!« I ljudi su od njih dvojice učili kako će muža od žene rastaviti, ali nisu mogli time nikome bez Allahove volje nauditi. Učili su ono što će im nauditi i od čega nikakve koristi neće imati i ako su znali da onaj koji tom vještinom vlada neće nikakve sreće na onom svijetu imati. A doista je jadno ono za što su se prodali, kada bi samo znali!“ (el-Bekara, 102.)

Osnovni zadatak sihra i magije je spajanje između muškog i ženskog ili razdvajanje između muškog i ženskog, tako da može biti da je razlog tome što se neka djevojka non-stop vrzma nekome po glavi – sihr. Stoga je obaveza na svakome od nas da se čuva od djelovanja šejtanskog – svih tipova, i da se u tome pomogne šehadetom, namazom, kur’anom, tevbom i istigfarom, postom, uzimanjem abdesta itd., a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Sead ef. Jasavić, prof.fikha

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta