Odgovori

Da li sam pokvario post

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Esselamu alejkum! Htio bih da znam da li sam pokvario post jer jutros sa sabah-namaza sam se dopisivao s jednom djevojkom vjernicom, ona nema nijednu njenu sliku niti bilo šta provokativno na facebook-u, a na njemu smo se i dopisivali. Ja, dok smo pisali, malo sam se uzbudio ali nismo ništa pisali provokativno ili perverzno i na to nisam obraćao pažnju da sam se uzbudio, pa onda kada sam legao spavati vidio sam jednu kap moga sjemena ili sperme i legao sam spavati i kada sam se probudio video sam još jednu kap.

Znam kada se desi u snu da to ne kvari, ali ovo je specifičan slučaj nisam imao namjeru da se to desi, međutim ne znam zbog čega sam se uzbudio i to desilo, pa mi recite da li je meni ispravan post ili nije ovog dana?

ODGOVOR: Alejkumu Selam! Istina je da hrana, piće i strast kvare post u kontekstu da obaveza posta nije spala sa osobe i da je dužna da naposti, s tim da zabranjene stvari umanjuju nagradu posta i zato musliman mora o tome da vodi računa. Dosta je puta spomenuto da kontakti između cure i momka nisu dozvoljeni van okvira htjenja sklapanja braka. Vi ste napravili prestup kada ste se dopisivali i u obliku kojeg ste spomenuli i na taj način ste ugrozili svoj post i njegovu nagradu.

A samo djelovanje pisanja, iako niste pisali provokativno ili pervezno je polučilo rezultat lučenja sperme. Kada ste vi bili povod izlazka sperme, vaš post je pokvaren – kod većine učenjaka – i dužni ste zatražiti oprost od Allaha, napostiti taj dan sa napomenom da se ne vraćate ponovno tom činu. Jer je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Ostavlja svoju hranu, piće i stras radi Mene”. (Muttefekun alejhi) A osoba kojoj izađe sperma čiji je on povod nije ostavila strast.

S tim da vi morate utvrditi da li je iz vas izašla sperma ili mezi, gdje je izlaz mezija i kvarenje posta predmet razilaženja učenjaka gdje je očitije mišljenje da ne kvari post. Allah najbolje zna.

Mr Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta