Rekaik

Da li si ti mrkva, jaje ili zrno kafe

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kcerka se zalila svom ocu na tezak zivot i rekla kako ne zna vise kako da se suprotstavi zivotnim problemima i teskocama, kako nema vise snage za borbu; jer cim rijesi jedan problem, vec je pred njom drugi i tezi od prethodnog…

Njen otac, koji je bio kuhar po zanimanju, odveo ju je u kuhinju. Uzeo je tri lonca, napunio ih vodom i stavio ih na vatru. Za kratko vrijeme voda u posudama pocela je da kljuca. U prvi lonac je stavio mrkvu, u drugi jaje, a u treci nekoliko zrna kafe, zatim ih je ostavio da se kuhaju neko vrijeme.

Kcerka se nije mogla strpjeti, jer nije znala sta njen otac tim postupkom zeli reci i dokazati. Otac je iskljucio stednjak, pa je izvadio mrkvu iz vode i stavio je u posudu, a isto je uradio sa jajetom i kafom. Pogledao je kcerku i upitao: “Sta vidis”?
“”Vidim mrkvu, jaje i zrno kafe”,” odgovorila je. Zatrazio je od nje da opipa mrkvu i osjetila je da je mrkva jako mehka i krhka. Onda je zatrazio da oguli jaje i vidjela je da je ono tvrdo i skuhano. Rekao joj je da pomirise kafu, a ona se nasmijesila kad je osjetila njen bogati miris.
“Ali sta sve ovo treba da znaci”?, upitala je zacudjeno.
“Znaj, kceri moja, da su i mrkva i jaje i kafa prosli kroz isto stanje, boreci se sa istim neprijateljem -‘kljucalom vodom’, ali se svaki od njih suprotstavio na razlicit nacin.

Mrkva je bila tvrda i jaka, ali je vrlo brzo omeksala i oslabila u kljucaloj vodi.

Jaje je cuvala njegova jaka ljuska, ali ne zadugo i ono se skuhalo u vreloj vodi i promijenilo iz tecnog u tvrdo stanje.

Dok je kafa sasvim drugacija. Njeno zrno je ostalo isto, naprotiv – ona je uspjela promijeniti vodu! A ti???

Da li si mrkva koja je naizgled jaka, ali, cim naidjes na manje prepreke i teskoce, oslabis i gubis snagu?

Ili si jaje mehkog srca koje, kad naidje na probleme, postaje jako. Tvoja ljuska (vanjski izgled) se ne mijenja, ali se mijenja tvoja unutrasnjost tako da tvoje srce ostaje tvrdo, jako i gorko?

Ili si zrno kafe koje izmijeni vrelu vodu (a ona je izvor bola) tako sto je cini ukusnom i daje joj lijep miris. Ako si kao zrno kafe, ti svoju okolinu cinis boljom, vrijednijom, ti teskocu sebi olaksavas tako da ona bude olaksica umjesto teskoce i problema, brige i tuge.

Razmisli, kceri moja, kako ces se suociti sa svim problemima i teskocama ovoga svijeta??

Da li si ti mrkva, jaje ili zrno kafe?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta