Rekaik

Istiniti događaj – sirijski vozač autobusa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovaj dogadjaj se odigrao prije par godina u Siriji, na putu izmedju Haleba i Aladhakije. Prica o njemu je tamo jako poznata. Ta dionica puta je poznata po svojoj opasnosti, jer se nalazi medju brdima, u samim krivinama i nagibima. Svaka greska u voznji bi predstavljala sigurnu smrt…

Svih 60 mjesta u autobusu su bila popunjena. Vozac autobusa je prilikom voznje ugledao jednog starog covjeka obucenog u bijelo, koji je cekao na autobus. Vozac je upitao konduktera da li ima slobodnih mjesta, pa posto je ovaj odgovorio da nema, nastavio je dalje voziti. Nakon par kilometara vozac je ponovo ugledao istog covjeka kako stoji na ivici puta i ceka. Medjutim, posto nije bilo slobodnih mjesta on ni ovoga puta nije stao, vec je nastavio voziti.

Nakon sto su prosli dobar dio dionice i blizili se kraju putovanja, vozac je ponovo ugledao starca u bijeloj odjeci koji je cekao na autobus. Odlucio je da stane i poveze ga. Zaustavio je autobus i rekao kondukteru da ode po starog covjeka, medjutim, kondukter izasavsi napolje nije vidio nikoga. Vratio se u autobus i zeleci saopstiti vozacu kako napolju nema nikoga, ugledao ga je spustene glave naslonjenog na volan. Odmah je uvidio da nesto nije uredu, jer vozac nije pokazivao nikakve reakcije… Vozac je bio mrtav.

Da, on je bio mrtav. Njegovo vrijeme je isteklo, ali ne i ostalim saputnicima. Ono sto je on vidio i zbog cega je stao, voljom Allahovom spasilo je ostalim ljudima u autobusu njihove zivote. Da je vozio dalje i tako vozeci umro, tesko da bi iko prezivio nesrecu koja bi se desila na tako opasnoj dionici puta.

Zahvala pripada Allahu s.v.t. koji odlucuje izmedju zivota i smrti. Allah s.v.t. u Kur´anu kaze: «Svako zivo bice ce smrt okusiti!» (Ali `Imran:185), kao i «Ma gdje bili, stici ce vas smrt, pa makar bili i u visokim kulama.» (En-Nisa:7

Smrt je logicni kraj svakog zivog bica. To su odbrojani izdisaji i kada dodje posljednji izdisaj dusa napusta tijelo, cime se na dunjaluku sve zavrsava.

Tijelo umrlog se spusta u grob velicine 1m x 2m i zakopava. Pa ipak, iako smo svi svjesni ove cinjenice, zivotne zelje su nam vece od samog zivota. Tusimo se u prohtjevima i uzicima. Medjutim, zaboravljamo rijeci Allahovog Poslanika s.a.v.s. gdje kaze: «Sjecajte se onoga sto unistava prohtjeve.» Ali, ko to zaista cini. Kada zelis sa nekim da pricas na temu smrti, on ti kaze: «Hajd´molim te promijenimo temu!» Ne zato sto se boji smrti, nego zato sto smatra da mu ta prica donosi nesrecu.

Predstavi sam sebi kako lezis u grobu, potpuno sam, oko tebe je samo zemlja i crvi. Tvoja familija i prijatelji su te zakopali i od tebe se oprostili. Nemas saputnika, samo djela koja nosis sa sobom. Pa, ako si bio vjernik, grob ce ti biti poput jednog dijela dzenneta, toliki koliko ti pogled doseze. Ako si pak bio nevjernik, grob ce ti biti poput jednog dijela vatre – dzehennema i tako uzak da ce ti udovi biti sklijesteni.

Izaberi sebi jedno od ovoga dvoga!!!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta