Brak i islamska porodica

Da nas Allah sačuva od umišljenosti, beskorisnog i štetnog znanja…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Da nas Allah sačuva od umišljenosti, beskorisnog i štetnog znanja, ružnog odgoja, i “ograničenosti”…
 
Ima jako dobrih osoba, čija su srca tako divna a namjere najljepše, koje se iskreno trude da usreće druge, toliko da i same proživljavaju bol one osobe kojoj žele pomoći, ali joj ne pomažu na adekvatan način, štaviše svojim pogrešnim savjetima je unište, a to je zato što:
❌️ Nisu sistematski odgajani (da prihvataju i žive vjeru ispravno) i podučavani šerijatskom znanju (da razumiju propise i njihove detalje i šta iz njih proizilazi), već se u oba slučaja radi o polovičnom stanju, što je i najgora opcija, jer osoba se umisli kako je odgojena i kako nešto zna, a samo šteti.
❌️ U svom radu i savjetovanju uglavnom su slušali samo jednu stranu, a ne obe, iako je pravilo da bi se donio zaključak ili sud o određenoj stvari da se saslušaju obe strane priče.
(Npr. Rijetko će žene čuti od muškaraca za sestre koje mužu opale šamar, nazivaju ga “keru”, psuju mu mater, svađaju se danonoćno, ponižavaju ga, ne daju mužu da im prilazi mjesecima, dopisuju se sa drugima itd.
 
A mi smo čuli, i za takve žene, a i za još GORE muškarce, ali znamo obe strane priče pa adekvatnije i pristupamo problemima.)
❌️ Nisu u svom životu nikada pročitali nijedan šerijatski sudski izvještaj po pitanju bračnih problema, i kako uopšte može doći do razvoda, koje posljedice proizilaze iz istog itd.
❌️ Postupaju po emocijama ili zavidnosti, a ne po znanju ili iskrenosti, toliko da svojim savjetima kvare muževima žene, a takve je Allah prokleo, a kao UZREČICU bih izdvojio: “Ja ga ne bih trpjela nijedan dan”.
❌️ U svojim rezultatima imaju redove raspuštenica koje im aplaudiraju kako bi i same održale pozitivnu sliku o sebi, kao i one druge isfrustrirane koje su tim savjetima od svoga muža umjesto muškaraca dobile drugarice.
❌️ Nisu pravedni prema svojim neistomišljenicima, toliko da petljaju i izmišljaju, iste kritikuju za ono što je prije svega pri njima.
I onda nam ovakve osobe pričaju o “našoj” lijepoj vjeri, i o ograničenosti… 🤦
 
A naravno da niko od nas nije bezgriješan, svi se imamo popravljati, samo se moraju postaviti neki kriterijumi. Nisu vjera srceparajuće priče koje ohrabruju razvode, nego su vjera propisi: rekao Allah, rekao Poslanik sallallahu alejhi ve sellem. Pa ko hoće neka slijedi vjeru, a ko hoće neka slijedi nešto drugo (feminističke ideje).
Allah da nas učini iskrenim i da postupamo ispravno, i da nas sve zajedno uvede u Džennet.
 
Irfan H. Klica
 
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta