Pokajnici

Daniel

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Uvijek sam imao neku vrstu vjerovanja, ali nisam nikad znao ustvari sta. Moze se reci da sam, prije nego sto sam prihvatio islam kao svoju vjeru, bio agnosticar, a to je da covjek vjeruje u nesto ali nije siguran u sta vjeruje. Rodjen sam u krscanskoj familiji tako da sam i pokrsten i konfirmisan. Ali nikad se nisam osjecao kao istiniti krscanin i nikad mi niko nije kako treba ni objasnio krscanstvo prije prihvatanja islama kao svoje vjere.

Prihvatio sam islam kao svoju vjeru 1999 u Bejrutu, Libanon. Ja sam tada prihvatio Islam da bih mogao ozeniti jednu muslimanku u koju sam se bio zaljubio. Nisam skoro imao nimalo znanja o islamu i sjecam se da sam svojoj zeni rekao da muslimani mrze krscane. Rekao sam to, al ne zbog toga sto sam imao nesto protiv musliman niti islama, vec je to bilo cisto neznanje sa moje strane. Nisam znao bolje od toga, a to je i jako tesko danas kad mediji cesto daju pogresnu i ruznu sliku o islamu. Ipak sam odlucio da prihvatim islam kao svoju vjeru jer sam, kao sto rekoh, bio zaljubljen. Razmisljao sam, ako ima Boga, nadam se da ce mi oprostiti.

Posjetio sam jednom jednu djamiju i Bejrutu, gdje sam dva dana imao privatne lekcije o islamu. Tu sam dobio jako dobro objasnjenje o razlici ismedju islama i krscanstva. Imam u toj djamiji me je ubjedio o greskama koje se nalaze u Bibliji i opisao mi je islamsku perspektivu o Isi (Isusu) (neka je mir na njega).

Ozenio sam se tamo i sa sobom sam doveo svoju zenu u Svedsku. Nije mnogo vremena proslo a mi smo upali u konflikte, nismo razumjeli jedno drugo, jer smo imali skroz drugacija razmisljanja. Sjecam se da sam poceo citati knjige o Islamu, tako da sam u pocetku nasao knjigu o muslimanima u Svedskoj od Jan Samuelssona (doktor koji je primio Islam) pod imenom “Islam U Svedskoj” od koje sam imao puno koristi. Knjiga mi je takodje pomogla u braku a isto tako i da naucim vise o islamu. Zelio sam citati vise, pa sam poceo citati i Kur’an.

U pocetku sam bio skoro uplasen od Kur’anskih ajeta jer s veto pismo Kur’ana zaista potrese covjekovu savjest. Covjek dobije osjecaj da Kur’anski tekstovi opisuju upravo onoga ko ga cita. Prema nekim djelovima Kur’ana sam cak osjecao odbojnost. Citao sam ga veoma sporo, cesto dvije do tri stranice u danu jer sam na taj nacin htjeo da shvatim sadrzaj Kur’ana. I sto sam ga vise citao , vise sam osjecao pozitivne promjene kod sebe. Neke tekstove dozivio sam kao stroge, jer sam bio sekularista koji je odrastao na zapadu, , ali sam u sebi osjecao da su ti tekstovi ipak bili upravu tj. da su govorili istinu.

Onda se desavaju oni udari aviona u zgrade u Americi, i tada pocinje svestrano medijsko napadanje muslimana, pa sam i ja imao problema na poslu zato sto sam musliman. Bilo je to vrijeme u kojem si morao braniti sebe i svoju vjeru, kao sto je to slucaj i danas uostalom. Bilo je to i vrijeme kad mi je iman ojacao, pa sam u ljeto 2002 godine kontaktiro jednog imama, ovde u Stokholmu, koji mi je pomogao i naucio me kako se klanja namaz. Danas je islam moj zivot i promijenio sam se mnogo od dana kada sam upoznao svoju zenu a i ona sama se promijenila jer je dobila vise interesovanja za islam.

Ovo je kratak opis o meni kao muslimanu. Ima mnogo dogadjaja koje bi mogao spomenuti, mogao bi i knjigu napisati kad bi pricao o svemu. Danas je sedam godina od kako sam se vratio islamu, iako sam u pocetku prihvatio islam sa pogresnim nijetom tj. samo da bi ozenio zenu u koju sam se bio zaljubio, zbog cega se danas stidim, ali je to ipak sa druge strane bio jedan ogroman korak i pocetak daljnem traganju za istinom . Danas smatram da je vazno da covjek aktivno cita i uci jer covjek lahko zaboravi i tako moze otici pogrsnim pravcem u zivotu. Najbolji izovr znanja za nas muslimane je svakako islam.

Selam Daniel

Muslimanska omladina Norrköping

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta