Odgovori

Deset novih pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Zelim da predjem na Islam

Pitanje:
Imamo jedno pitanje vezano za konvertiranje u islam. Zelim konvertirati u islam, sada sam evangelijske vjere i zivim u njemackoj tu sam i krstena, da li se moram i pismeno odreci moje “stare” vjere? da li tu postoje neka pravila. Unaprijed puno hvala.

Odgovor:

Hvala i zahvala pripadaju Allahu subhaneh. Da bi neko prihvatio islam, nije preduslov da upozna citavo ucenje islama, posto je on more znanja. Insan treba da prihvati islam, kao prvi korak, a zatim da ga proucava I da u
sebi upotpuni I razvije uvjerenost I zadovoljstvo u izvrsavanju ostalih vjerskih duznosti. Za pocetak je dovoljno da posjedujes vjerovanje u sest imanskih uvjeta (vjerovanje u Allaha, Allahove meleke, Allahove knjige ,Allahove Poslanike, Nastup Sudnjega dana I da sve sto se zbiva I desava je Allahovom voljom I odredjenjem).

Nakon toga slijedi prihvatanje pet islamskih uvjeta (svjedocenje da nema drugog boga sem Allaha I da je Muhammed posljednji boziji poslanik, klanjanje pet dnevnih namaza, post mjeseca ramazana, izdvajanje zekata,I obaviti hadzdz (ako imadnes mogucnost). Znaj da znanje I cvrsto ubjedjenje dolaze postepeno I da se stepen vjerovanja povecava izvrsavanjem propisanih naredbi I cinjenjem sto veceg broja dobrih dijela.

Potpuno sam uvjeren, da nakon sto prihvatis islam, iskreno u Allaha povjerujes I krenes sa cinjenjem dobrih djela ,da ce ti Allah podariti snage ,cvrstine, odvaznosti I nepokolebljivo uvjerenje. Uz pomoc tih osobina,biti ces u stanju suprotstaviti se svim izazovima I uspjesno ih rijesiti.

Nisi duzna oficijelno se odricati svoje stare vjere na papiru, ali u srcu I djelima obavezno trebas. Treba istaci da osobi koja prihvati islam I koja se plasi da joj radi tog cina budu naneseni teski udarci, dozvoljeno da prikrije svoj islam. Praktikovanje ibadeta u tom slucaju krila bi od pogleda ljudi koji je okruzuju. Na taj nacin sigurno ce naici na poteskoce, na putu Allahovom koji vodi spasu od dzehennemske vatre, I samo vjernik s mudroscu zna I moze prevazici iste.

Zarko zelimo da uspijes u svome naumu I spremni smo da ti pomognemo u buducnosti, na bilo koji nacin I po bilo kom pitanju. Molim Uzvisenoga Allaha da te izvede na pravi put,I da ti olaksa!Amin! A Allah najbolje zna!

******************************************

2. Nadijevanje imena novorodjencetu

Pitanje:

Esselamu alejkum,

Volio bih cuti kakav je stav Islama o nadijevanju 2 imena novorodjencetu, recimo ako je u pitanj musko Imran-Ahmed, da li to nije pohvaljeno ili je mozda svejedno ili mozda nesto trece. Hvala, da vas Allah nagradi!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Sunnet je novorodjencetu izabrati lijepo ime, na što ukazuje hadis: “Bit cete prozvani na Sudnjem danu po svojim imenima, po imenima oceva svojih. Nadijevajte lijepa imena!” (hadis biljezi Ebu-Davud.) Svako ime koje ima lijepo znacenje,u nekom od jezika, moze se dati djetu. Najljepsa imena su Abdullah i Abdurrahman, na što ukazuje hadis koji prenosi Muslim.

Ispravno je nadijevati imena meleka, poslanika, zatim imena sura: Taha, Jasin…Dozvoljeno je nadijevanje vise imena od jednog. Dozvoljeno je davanje lijepih nadimaka kao što su nadimci ashaba, r. a., naprimjer Omer el-Faruk, Hamza Esedullah, Halid Sejfullah itd. Haram je nadijevanje imena kojih je dostojan samo Allah, kao što su: El-Kuddus, El-Halik, Er-Rahman itd.

Neka pokudjena imena

Poslanik, s. a. v. s., zabranio je nadijevanje imena: Jesar, Rebbah, Nedzih i Efleh zato što ona mogu dovesti do vrijedjanja (psovanja). Prenosi se od Semre, r. a., da je Poslanik, s. a. v. s., rekao: “Ne nadijevajte djecaku imena Jesar, ni Rebbah, ni Nedžih niti Efleh… ” Haram je davanje nadimaka po osobama koje su prezrene u islamu. Pokudjeno je nadijevati ruzna imena kao što su Zalim, Himar, Kulejb itd. Ibn-Hazm rahimehullah, kaže: “Postoji saglasnost o zabrani davanja imena kojima se ukazuje na robovanje mimo Allahu, kao što su imena Abdul-Uzza, Abdu Hubel, Abdu Omer…

Sunnet je promijeniti ruzno ime(ako se ima mogucnost). Muslim bilježi da je Poslanik, s. a. v. s., promijenio ime Asja u Džemila. Buharija i Muslim bilježe da je Poslanik, s. a. v. s., promijenio ime Berra u ime Zejneb, a to je bila Zejneb bint-Džahš. A Allah najbolje zna!
***********************************************

3. Proslava rodjendana

Pitanje:

Esselamu alejkum, da li je zabranjeno slaviti rodendan? Moja famelija se sastane za djecij rodendan pa se pojede kolac i pokloni sitnica. Moj muz je strogo protiv toga i mi te rodendane ne pratimo. Da li je to veliki haram i bidaat?

Odgovor:

Ve alejkumusSelam ve rahmetullahi ve berekatuh,

Serijatski dokazi kurana I sunneta ukazuju da je proslava rodjendana novotarija u vjeri koja nema osnova u cistome serijatu. Nije se dozvoljeno odzivati pozivima na takve svetkovine, jer je to vid podrske novotarijama. Uzviseni nam porucuje:* Sura: 42 [Eš-Šura (Dogovaranje)] Ajet: 21: “Zar oni da imaju bogove koji im propisuju da vjeruju ono što Allah nije naredio? Da nije Riječi prije izrečene, među njima bi već bilo presuđeno. – A nevjernike, doista, čeka patnja nesnosna.

ILI ajeti:* Sura: 45 [El-Džasija (Oni koji klece)] Ajet: 18 Ajet: 19

“A tebi smo poslije odredili da u vjeri ideš pravcem određenim, zato ga slijedi i ne povodi se za strastima onih koji ne znaju, jer te oni nikako ne mogu od Allahove kazne odbraniti; nevjernici jedni druge štite, a Allah štiti one koji Ga se boje i grijeha klone.

Sura: 7 [Al-A’raf (Bedemi)] Ajet: 3
“Slijedite ono što vam se od Gospodara vašeg objavljuje i ne uzimajte, pored Njega, nekog drugog kao zaštitinika! – A kako vi malo pouku primate!2

Poslanik a.s.nas u vjerodostojnome hadisu upozorava: *Ko uradi neko djelo koje nema uporista u nasoj vjeri,ono se odbacuje*(Muslim)

Te svecanosti predstavljaju poistovjecivanje sa zidovima I krscanima u njihovom proslavljanju rodjendana. U tom kontekstu je Poslanicka uputa: *VI cete u potpunosti slijediti obicaje onih prije vas, pa kad bi oni usli u gusterovu rupu I vi biste to ucinili. Ashabi upitase: Boziji poslanice,dal su to zidovi I krscani?on rece: a ko drugi?

Ili hadis u kome se kaze: *Ko oponasa jedan narod, on njemu i pripada* Neka je selam I spas na onoga ko slijedi uputu!

****************************************

4. Napastanje posta

Pitanje:

Selam alejkum!

Ovih dana razmisljam o napastanju propustenih dana u Ramazanu… Zenama je data olaksica zbog hajza, a sta je s muskracima dali to isto vazi i za muskarce tj za dane koje nisu napostili… negdje cak pise ako se prekine post bez opravdanog razloga da se ne moze napostiti,dok negdje pise da za taj jedan dan se mora postiti dva mjeseca. Pa da malo to pojasnite,Da vas Allah s.v.t nagradi. Selam alejkum!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Kuranski ajet je jasan po tom pitanju I ne dozvoljava nikome da postupa po svome nahodjenju. Uzviseni nam je porucio slijedece: Sura: 2 [Al-Baqara (Krava)] Ajet: 185

“U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanje dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate -, da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na pravi put, i da zahvalni budete.”

A Allah najbolje zna!

***********************************************

5. Praznina u dusi

Pitanje:

Selam alejkum!

Upravo sam pronašla sajt na kome pronaðoh izmedju ostalog i ovu adresu na koju mogu poslati svoje pitanja. Naime,ja nemam samo pitanje, imam jako veliku prazninu u sebi, krecem pa stajem, zanosim se pa padnem na tlo, osvestim se pa opet klonem…i tako vec 3,4 godine. Ali jedna zelja stoji usled svog tog pokleknuca, katkad se tako zamislim, odlutam, zaplacem, zazalim, istog trena bih stavila hidzab, okrenula ledja cijelom ovom svijetu svom i pokrlila ka Miru, ali nesto mi ne da. Sejtanu nikako da se oduprem skroz…

Imala sam vezu, jako sam volela momka sa kojim sa se “zabavljala” 2 pune godine nisam pokleknula pred strascu, a onda jesam. Jako zalim zbog toga, mada su (halalite na direktnosti) samo poljupci bili u pitanju, nikada nista vise ,a sada se jedem od kajanja sto sam poklekla. Ne znam ni kako vam sada delujem, ne znam ni sta trazim od vas, samo neki savet da se priblizim Svevisnjem. Hvala vam i oprostite…

Odgovor:

We alejkumusSelam!
Uistinu je sejtan otvoreni covjekov neprijatelj koji ce do Sudnjega dana odvracati sve one koji se pokolebaju u svojim nakanama, a posebno kada insan odluci da se pokaje I poboljsa svoja djela. Allah se obavezao I zagarantovao svakom covjeku da ce mu (ako On htjedne I ucidi da doticna osoba to zavrjedjuje),oprostiti sitnije pogreske,a I one krupne osim, pripisivanja drugog bozanstva Allahu.

Nastoj u mjestu u kojem boravis da posjecujes mjesta gdje se spominje Allah ili govori opcenito o islamu, I znaj da Allah prima pokajanje dok dusa ne stigne u grlo ili dok sunce ne izadje sa zapada, kao veliki predznak nastupa Sudnjega dana. Allah nas je postavio namjesnicima na Zemlji I trazi od nas da budemo dobri muslimani, tako da asketizam ili osamljivanje ili odbacivanje okolisa I sredine u kojoj zivis nece ti mnogo pomoci. Neka je spas na onoga ko slijedi uputu!

Nasa napomena: Ovoj sestri preporucujemo da poslusa predavanje “POKAJANJE – kliknuti ovdje”” -jako dobro predavanje koje covjeku dadne snage i uvid u Allahovu swt neogranicenu milost i plemenitost.
****************************************

6. Ezan i ikamet za zene

Pitanje:
EsSelamu alejkum!

Da li je uredu kad samo zene klanjaju u imamu da zena uci EZAN?? Dali je ureddu kad zena klanja (sama gdje nema muskaraca) da prouci IKAMET?? Unarjed HVALA na odgovoru!! EsSelamu alejkum!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Po ispravnijem misljenju ucenjaka zena nije duzna da uci ni ezan ni ikamet, bez obzira da li klanjala sam ili u dzematu. Ako se sakupila skupina zena i nema odrasloga muskarca, onda jedna od njih ima mogucnost da predvodi dzemat.A Allah najbolje zna!

*******************************************

7. Slanje novca grjesniku

Pitanje:

Selam alejkum!

Zivim u inostranstvu,a moj dajdza u Bosni, od njegove male penzije zive troje ukucana . Pitanje je sljedece da li je meni haram poslati novac jer znam da on ne obavlja 5 vakata namaza a voli i da popije? Da vas Allah dz.s. obraduje Dzenetom!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ako imas mogucnost posalji novac tim ukucanima, a oni ako se boje da ce otac ih iskoristiti u haram neka ili kupe namirnice ili poplacaju racune ili kupe odjecu I obucu ili knjige I opremu za skolu, ili im ti posalji to kupljeno u paketu. Na taj nacin ces ih pomoci I steci sevap I nagradu, bez da se ogrijesis. 

*********************************************

8. Djeciji doplatak na zapadu

Pitanje:

Esselamu alejkum we rahmetullahi!

Imala bih pitanje uvezi djecijeg doplatka, koje glasi: da li je nama muslimanima dozvoljeno primati djeciji doplatak iz drzavne kase jedne od evropskih zemalja? S obzirom sto se ta drzavna kasa u stvari sastoji u cjelini iz poreza ili kamate koje je drzava prethodno uzela od svojih drzavljanina, a obje te stvari su u islamu zabranjene? Jeli moze takav djeciji doplatak biti uopste halal? Da vas Allah swt nagradi na trudu i opsirnom odgovoru! Esselamu alejkum we rahmetullahi!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

U islamu je gornja ruka (ona koja pruza) bolja od one koja prima pomoc. Posto si potpisom dokumentacije na osnovu koje si dobila odobrenje za vizu ili boravak, potpisala i doplatak, onda je on onome koji ga prima dozvoljen, ali nacin (kamatni sistem) na koji je obezbjedjen taj fond nije u redu. U svakom slucaju potpomozi se tim imetkom i moli Allaha da nam se smiluje!

Najbolji govor je kratak I sadrzajan I koji upucuje na ciljanu temu. A Allah najbolje zna!

*************************************

9. Bolest sina i saljevanje strave

Pitanje:

Selam alejkum!

Ja sam iz Rozaja htela sam da vas pitam dali mozete pomoc. Ima i 4 godine sin mi je obolio. Ja mislim da je sejtan (dzini) usao u njega, a do tog zakljucka sam dosla kada mu dosadjuju a najvise u aksamski sahat. Kad govori psuje i kada se povrati kaze izvini nijesam ja to govorio nego iz mene nesto govori.

Stalno pominje policiju i vojsku. Boze me oprosti bila sam i kod hodza i stravu slijevala, neznam dali je to grehota. Bio je mnogo bolestan sada je malo lakse mada i kad suti zatvori oci i kao da sa nekim raygovara. I kod ljekara sam isla, mozda i to pomaze ali meni se cini da je dzin u njega a neznam sta da radim. Bio je mnogo pametno dijete poceo da studira u sarajevo poslije se razbolio, sada rijetko izadje iz kuce. Ako bi me mogli uputit sta da radim ja ne znam. Puno vas selamim.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Saljevanje strava je obicaj koji se prenosio s koljena na koljeno generacijama medju bosnjacima, ali na zalost nema uporiste niti potvrdu u islamskoj medicine. Ima nacin da se prouci rukja djetetu, i da se insane okrene ucenju I izucavanju kurana I islamskih propisa da ne bi uzalud bacao novac, bez velike koristi.

Ako želiš sebi pomoć idi na ovaj link: http://lijecenje-kuranom.com/download/audio.html

Pitaj na toj stranici (www.lijecenje-kuranom.com) o svome slucaju administrator, sigurno ce oni imati vise detalja da dodaju.

A Allah najbolje zna!
***********************************

10. Snovi

Pitanje:

Selam! Prije svega zelio bih da pohvalim ovu vasu stranicu i da kazem sve najbolje o vama!!! Zatim zelim da pitam jedno pitanje, ne znam koliko ste upoznati o snovima??

Naime, u snovima sam vidio skoro sve velike predznake sudnjega dana i to se ponavljalo vise puta… Vidio sam pojavu mehdije, isao a.s. dedzdzala, je’dzudza i me’dzudza, izlazak sunca sa zapada i tako dalje…. to se ponavljalo vise puta. je li ima neko tumacenje u vezi toga??? Selam alejkum i neka vas Allah nagradi svakim dobrom!

Odgovor:

We alejkumusSelam,

Istiniti (lijepi) san je od Allaha, dz.s.s, a ruzan san je od sejtana. Kada neko od vas usnije lijep san moze ga ispricati prijateljima. Koga probudi ruzan san neka cini slijedece:

– puhne tri puta na lijevu stranu
– trazi zastitu kod Allaha od sejtana i zla sto je sanjao ucenjem Euzubillahi (3x)
– to sto je sanjao neka ne prica nikome, pa mu nece nauditi
– okrene se na drugu stranu (Muslim)

Zikr pred spavanje

“Ko navece prouci posljednja dva ajeta sure El-Bekare (Amenerresulu), bice mu dovoljna zastita te noci”. (Buharija i Muslim)

” Kada legnes u postelju, prije nego zaspes prouci Ajetul-kursijju. Allah ce ti odrediti cuvara da ti se sejtan ne priblizi tokom noci sve do sabaha. (Buharija)

Dova kod nesanice ili naglog budjenja iz sna

“Euzu bi kelimatillahi-ttammati min gadabihi ve ikabihi ve serri ibadihi ve min hemezati-ssejatini ve en jahdurun”. – Trazim zastitu , savrsenim Allahovim rijecima od Njegove srdzbe, Njegove kazne, od zla Njegovih robova, od sejtanskih zavodjenja i njihova prisustva. (Ebu Davud, Ahmed)
Ovo je ono sto je doslo u sunnetu od Poslanika a.s. po pitanju sna.

Nisam vican tumacenju snova, osim da potrazis knjigu od dr. Sefika Kurdica: “Tumac snova” i u njoj da pogledas da li ima nesto konkretno ili slicno pojasnjeno o onome sto si usnio. A Allah najbolje zna!

Na pitanja odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta