Zanimljivosti i nauka

Deva kao primjer Allahovog stvaranja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Uzvišeni Allah u Svojoj plemenitoj Knjizi kaže: “Pa zašto oni ne pogledaju deve – kako su stvorene?” (El-Gašija, 17). Uzvišeni je u devi dao dokaze ispred naših očiju nakon kojih više nemamo nikakvog opravdanja. Poznati kadija Šurejh izlazio bi sa svojim učenicima i govorio: “Hajdemo da gledamo u devu, kako ju je Allah stvorio, da nam se iman poveća.” A znamo li kakve to posebnosti ima deva?

● Deva može ići kroz pustinju na temperaturi od 50 stepeni Celzijusovih a da joj 15 dana ne treba voda, a ako je zimsko vrijeme i do mjesec dana. Putuje, nosi svoj tovar i ništa joj ne treba.

● Deva ima providne očne kapke. Kada ih zatvori, vidi predmete, objekte i vidi kuda ide. To joj olakšava da zbog prašine nesmetano ide kroz pustinju.

● Deva je jedina životinja koja može zatvoriti svoj nos, tj. zatvoriti nozdrve. Jer i to joj treba dok putuje kroz pustinju i tako se štiti od prašine.

● Deva ima izuzetno visoke noge koje je dovoljno odvoje od zemlje kako je ne bi pržio pustinjski pijesak.

● Na mjestima koja pri sjedenju dodiruju zemlju deva ima po nekoliko centimetara debelu kožu, koja je štiti od vreline pustinjskog pijeska. Koža na tim mjestima ne zadeblja vremenom prilikom sjedenja na užarenom pijesku, već se ona rodi sa ovako debelom kožom.

● Deva može mijenjati temperaturu svoga tijela, od 34 do 41 stepen Celzijusa. Kad je napolju toplo, ona tijelo ohladi, a kad je hladno, ona ga ugrije, tako da može sama sebi da mijenja temperaturu tijela.

● Deva se natovari u sjedećem položaju i ono što uspije da podigne uz pomoć vrata, koji zna biti dug i do tri metra i koji joj pomaže pri ustajanju da održi balans tijela i tako ne padne, može taj teret nositi kuda god čovjek želi.

Kao što možemo da vidimo, Allah je pred očima ljudi stvorio dokaz u životinji, u ovom slučaju devi, da gledaju u nju i da im to bude dokaz da je On najljepši Stvoritelj.

Izvor: Safet Kuduzović, Spoznajmo Allahovu veličanstvenost
el-asr.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta