Humanitarni kutak

Dirljive priče iz Humanitarnog kutka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

IZ ARHIVE

Čula sam od sestara, njihovih ranijih komšija, da je žena iz te porodice, išla kod njih nekoliko večeri u posjetu, pa je sestrama bilo čudno kako to da ova sestra dolazi sa svojom djecom kod njih u posjetu u isto vrijeme već nekoliko noći, pa su tek poslije saznale da ta sestra nije imala šta da jede, niti da ponudi šta svojoj djeci, tako da je u toku dana postila, a kada bi bilo vrijeme za iftar, otišla bi kod svojih komšinica, muslimanki, u posjetu, i ono što bi joj one ponudile, obično sok i neki kolač, to bi bila hrana njoj i njenoj djeci tog dana – a da ove sestre, njene komšinice uopće nisu znale za tu njihovu situaciju

1. Jedna sestra, naša saradnica, javila nam sa apelom za pomoć jednoj porodici sa nekoliko male djece koja živi u izrazito teškoj materijalnoj situaciji, u jednom gradu u sjeveroistočnoj Bosni. Odazvali smo se na apel i iz Humanitarnog fonda NUM stranice izdvojili nešto novca. Kada je naša saradnica uručila novac, poslala nam je slike primopredaje, ali ta porodica nije željela da se šira javnost upoznaje sa njihovom žalosnom situacijom, tako da slike nismo objavili. Nedugo poslije toga naša saradnica nam se javila sa novim apelom za ovu porodicu u kojem je, opisujući i njihovu raniju tešku situaciju, između ostalog navela i sljedeće: “Situacija u kojoj se nalazi ova porodica teža je nego što sam mislila. Čula sam od sestara, njihovih ranijih komšija, da je žena iz te porodice, išla kod njih nekoliko večeri u posjetu, pa je sestrama bilo čudno kako to da ova sestra dolazi sa svojom djecom kod njih u posjetu u isto vrijeme već nekoliko noći, pa su tek poslije saznale da ta sestra nije imala šta da jede, niti da ponudi šta svojoj djeci, tako da je u toku dana postila, a kada bi bilo vrijeme za iftar, otišla bi kod svojih komšinica, muslimanki, u posjetu, i ono što bi joj one ponudile, obično sok i neki kolač, to bi bila hrana njoj i njenoj djeci tog dana – a da ove sestre, njene komšinice uopće nisu znale za tu njihovu situaciju…

Mi smo ovoj porodici nekoliko puta slali pomoć iz Humanitarnog fonda, a dogovorili smo se sa našom saradnicom da nam javi ako se porodica opet nađe u teškoj situaciji, pa ćemo, zavisno od toga sa koliko novca raspolažemo u Humanitarnom fondu, odvojiti nešto i za njih.

2. Javio nam se jedan brat iz Bosanske krajine i pitao da li možemo da mu šta da pomognemo, jer je malu kćerkicu vodio doktoru i djetetu je propisan lijek, ali on nema novca da ga kupi u apoteci. Također nam je rekao da mu je frižider prazan i da djeci nema šta dati da jedu. Kada smo provjerili ovaj slučaj, dvaput smo mu dosad poslali pomoć.

3. Prošle godine nam je jedna sestra iz Danske poslala nešto zlatnog nakita koji smo prodali i za njega dobili dvije hiljade švedskih kruna (oko 400 KM) i taj novac smo poslali siromašnim i bolesnim u BiH. Prije dva-tri mjeseca jedna sestra iz Norveške također nam je poslala nešto zlatnog nakita u pismu, a zlato je bilo od njene bolesne majke koje je to udijelila kao sadaku. Za ovo zlato smo dobili 2.500 švedskih kruna (nešto više od 500 KM), pa smo na ovu sumu dodali još 2.500 švedskih kruna iz Humanitarnog fonda NUM stranice, te taj novac poslali našim saradnicima u Bosansku krajinu i rekli im da podijele po 150 KM na sedam porodica koje su nam se same javile ili nam je neko javio za njihovo teško materijalno stanje.

4. Prošle godine smo prikupljali pomoć za jednog samca iz Bosanske Gradiške koji je imao velikih problema sa epilepsijom. On je izrazio želju da mu se, ako postoji ikakva mogućnosti, kupi krava, jer, kako reče, to bi mu bila najveća pomoć, tako bi mogao obezbjeđivati sebi mlijeko i sir, te nešto prodavati od toga, a svake godine bi mogao prodati i tele i tako se materijalno osigurati.

Elhamdulillah, braća i sestre su se odazvali ovoj akciji, te je prikupljeno i više nego dovoljno novca, pa je kupio jednu steonu kravu i ostalo mu je oko 500 KM preko toga. Dok je akcija trajala, u redakciju nam se javio jedan brat iz Slovenije koji se ponudio da ovom samcu plati pregled kod jednog doktora specijaliste za epilepsiju, jer kako reče, njegova je supruga isto imala problema sa padavicom i kada je otišla kod ovog specijaliste, dao joj je neke lijekove od kojih mu supruga već duže vrijeme nema problema sa epilepsijom. Kontaktirali smo ovog samca i prenijeli mu ovaj prijedlog i on je pristao. Novcem koji mu je preostao od krave, platio je put do Bihaća, a brat iz Slovenije platio je pregled kod doktora. Kada ga je doktor pregledao i snimio mu glavu, rekao mu je da on uopće nema onu dijagnozu za koju je godinama već koristio lijekove, već da se radi o skroz drugoj dijagnozi, pa mu je propisao druge lijekove, i elhamdulillah, od tada je prošlo dosta mjeseci a da nije dobio epileptični napad (a ranije je znao dobiti i dva napada mjesečno).

Jedan dio novca, tačnije 20 KM, koji mu je preostao od krave posudio je jednoj porodici sa malom djecom i starom nenom, ali kada je bilo vrijeme da mu ta familija vrati novac, nisu imali, pa nam je on javio za ovu porodicu i objasnio njihovo stanje, te smo im nešto izdvojili iz Humanitarnog fonda NUM stranice.

Ova porodica je bila presretna zbog pomoći koji su dobili, pa je stara nana iz te porodice obećala da će mu pomoći na neki način, te je kontaktirala svoju rodbinu u jednom drugom bh. gradu i sredila da on sretne jednu njenu rodicu, i Allahovom odredbom, oni su se vjenčali prije nekoliko mjeseci.
______________________________________________________________________________

Draga braćo i cijenjene sestre, ovo je zaista samo mali, mali djelić od onog hajra koji ste vi učinili šaljući svoju pomoć preko NUM stranice. Molimo Allaha Uzvišenog da primi vaša dobra djela i da ih nađete onda kada vam to bude najpotrebnije!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta