Zanimljivosti i nauka

Dojenje povećava intelegenciju djece

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Sve je vise dokaza da djeca koju su mame dojile postaju inteligentnija od djece koja su hranjena umjetnim mlijekom, tvrde znanstvenici s kanadskog sveucilista. Oni su testirali 14.000 djece u dobi od 6 godina i utvrdili da bolje rezultate na testovima inteligencije postizu djeca hranjena majcinim mlijekom. No znanstvenici nisu sasvim sigurni ima li to direktne veze s majcinim mlijekom ili dojenjem, no kazu da dojenje majcinim mlijekom povecava kognitivni razvoj djece.

Otkrili su da djeca koju se dojilo intenzivno u prva tri mjeseca te ona koju se dojilo i cijelu prvu godinu imaju vece rezultate na testovima za oko 5,9 bodova. Istrazivaci kazu i da dojenje moze povecati verbalnu inetrakciju izmedju majke i djeteta, sto takodjer povoljno utjece na daljnji razvoj djetetovih sposobnosti.

Stoga dodaju da bi trebalo vise promovirati dojenje, ako ni zbog cega drugog, onda zbog zdravlja. Lijecnici isticu da dojenje potpuno zadovoljava prehrambene potrebe djeteta u prvih sest mjeseci kada, osim majcina mlijeka, djetetu treba poceti nuditi i drugu hranu. Nijedno umjetno (adaptirano) mlijeko jos ne moze kvalitetom nadomjestiti majcino.

Ono je lako probavljivo i vrlo hranjivo, a tijekom dojenja omogucava uspostavljanje izuzetnog kontakta izmedju majke i djeteta. U tom razdobolju izmedju njih se uspostavljaju prvi “dijalozi”. Lijecnici tvrde da su djeca koju se dojilo zdravija te manje izlozena alergijama i gojaznosti u kasnijim godinama.

Covjeku smo oporucili da bude poslusan roditeljima svojim. Majka ga njegova nosi i i njezino zdravlje trpi, a i njegovo dojenje je dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni ce se sve vratiti”! (Lukman 14)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta