Problem i devijacije u društvu

Došao vakat da muslimansku djecu daruje kršćanski “svetac”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Uhvati me nekakva tuga svake godine pred ove ‘praznike’. Uhvati me neka strašna jeza i strah od Gospodara kada vidim kako naši Bošnjaci-Muslimani ponosno slave nemuslimanske praznike, opijajući se, bludničeći uz muziku na najgorim mjestima uz razgolišene pjevaljke, pod okriljem Deda Mraza iliti Svetog Nikole, a svoju djecu, onako bezgriješnu i poštenu odgajaju sa…

ubjeđenjem da Deda Mraz-Sveti Nikola ih daruje za Novu godinu. Ah…! Gledam kako majke Bošnjačke po internetu stavljaju sa ponosom slike svoje dječice sa darovima i natpisima kako ih je taj Deda Mraz (Sv. Nikola) darovao i za Novu godinu im poslao nešto što su jako željeli. Da bi stvar bila još gora, svoju dječicu odmalena uče na laž. Postavljaju slike novogodišnjih jelki, okićenih onako kao kod komšije Mate i Jove i diče se time. I onda, ispod tih jelikica okićenih u raznim bojama, postave svome djetetu poklone koje su naravno sami kupili i dali novac za njih i tako lažu i sebe i svoju dječicu, i čine da njihova djeca svoja malena, bezgriješna srca vežu za jednog pokojnog kršćanskog biskupa.

Novogodišnja jelka potiče iz barbarskih vremena, a u stvari je božićno drvce. Pojavila se u Njemačkoj u doba pojave protestantizma. N početku je službena crkva proganjala božićno drvce, jer se smatralo simbolom protestantizma. Tek u drugoj polovici devetnaestog stoljeća, taj običaj se raširio po cijeloj Njemačkoj i u mnoge Evropske države. Danas naučnici tvrde da držanje jelke u kućama nije dobro za zdravlje ljudi, jer četinari ispuštaju materije koje su izuzetno opasne za osobe podložne alergijama.

KO JE BIO DEDA MRAZ-SVETI NIKOLA?

Prema Enciklopediji Britanici postojanje Svetog Nikole (budućeg Djeda Mraza) nije potvrđeno ni jednim historijskim dokumentom tako da se ništa sigurno ne zna o njegovom životu osim da je vjerovatno bio biskup Myre u IV vijeku. Po predanju, rođen je u drevnom Lycianu. Kao mladić putovao je u Palestinu i Egipat. Postao je biskup u Myri ubrzo nakon povratka u rodno mjesto. Bio je zatvoren za vrijeme progona kršćana od strane rimskog imperatora Dijaklecijana, ali je oslobođen kada je na vlast došao imperator Konstantin Veliki. Prisustvovao je Prvom Koncilu u Nikeju (325.) Sahranjen je u crkvi u Myri.

Tokom VI stoljeća njegovo svetište postalo je veoma poznato. Godine 1087. italijanski mornari ili trgovci navodno su ukrali njegove zemne ostatke i prenijeli ih u Bari u Italiji, što je veoma uticalo na njegovu popularnost u Europi, a Bari je postao jedan od najposjećenijih mjesta hodoćašća. Njegove relikvije su u XI stoljeću smještene u baziliku Svetog Nikole u Bariju. Darežljivost i dobrota po kojima je Sveti Nikola bio poznat prerasle su u legende o čudima koje je činio za siromašne i nesrećne.

Za njega se veže legenda da je za tri djevojke koje su zbog teškog siromaštva bile prisiljene na prostituciju, obzbijedio miraz u zlatu. U Srednjem vijeku privrženost Svetom Nikoli raširila se po cijeloj Europi. Postao je svetac zaštitnik Rusije i Grčke, dobrotvornih organizacija i ustanova, djece, mornara, neudanih djevojaka, trgovaca izajmodavaca. Brojne crkave širom Europe posvećene su njemu. Na srednjovjekovinim freskama Sveti Nikola se predstavlja kao visoki vjerski dostojanstvenik koji kroz zrak jaše bijelog konja.

Transformacija Svetog Nikole u Djeda Mraza otpočela je 1823. godine kada su novine u New Yorku objavile poemu Clementa Clarka Moorea: “Posjeta Svetog Nikole”. Pjesma je brojnim amerikancima predstavila prijatnog sveca koji u sankama koje vuku irvasi leti iznad krovova kuća. U Sjevernoj Americi Djed Mraz je konačno dobio oblik debelog, veselog, starog gospodina bez ikakvih religijskih atributa Svetog Nikole.

Moderni Djed Mraz živi na Sjevernom Polu. Prema legendi, on uz pomoć vilenjaka dostavlja darove dobroj djeci širom svijeta.Jedna od karakteristika savremenog doba, život u iluziji, ušla je u sve sfere života pačak i u religiju. Moćni mediji stvorili su svog sveca, Djeda Mraza, koji ispunjava zadaću koju su mu oni postavili i pomjera granice između mašte i stvarnosti.
___________________

Ono što je meni besmisleno je to da ti roditelji troše svoj novac, kupuju poklone djeci ubjeđujući ih da je to od nekog Dede, (koji da može, poklonio bi sebi još jedan život i novu priliku da se vrati na ovaj svijet kako bi se klanjao Jedinom Allahu), i usmjeravaju tu ljubav i zahvalnost djece prema nekom imaginarnom, izmišljenom liku.

Zna se kad su posebne prilike da muslimani obraduju jedni druge, a to su naša dva lijepa Bajrama. A ako već hoćeš da obraduješ svoje dijete i mimo Bajram, izaberi neki obični dan, pa svome djetetu kaži kako je to od Allaha, kako mu je Allah to iz svoga obilja dao, jer Allah je dao tu nafaku i tebi i tvome djetetu, a ti tu nafaku koju ti je Gospodar tvoj podario, trošiš na takav način, šireći ljubav prema čovjeku koji mu činio širk i nevjerstvo.

Za kraj dva hadisa za vas koji obilježavate ovaj praznik, pa razmislite je li ta jedna noć ‘ludovanja’ vrijedna da idete u prkos svome Stvoritelju. A šta ako ti Allah dušu u toj ‘Ludoj’ noći uzme?

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ko oponaša jedan narod on njemu i pripada.” (Buharija i Muslim)

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Slijedit ćete običaje naroda prije vas, pedalj po pedalj, lakat po lakat, sve dotle da kada bi oni ušli u gušterovu rupu i vi biste za njima.” ”Jesu li to židovi i kršćani?”- upitali smo. ”A ko drugi?“, odgovori Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem.

Ummu Sara Žužić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta