Poučne priče i tekstovi

Dunjaluk i vezanost ljudskih srca za njega

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prenosi se da je jedna zena, sjedeci u krugu familije, slusajuci smjeh i graju svoje djece i osjecajuci toplinu porodicnog zivota, razmisljala o tome kako je sretna i zadovoljna. Odjednom briznu u plac. Ukucani je uplaseno upitase sta joj se desilo, da je nije sta zaboljelo, pa im ona isprica o cemu je razmisljala ali da joj je na um palo da ce svemu tome doci kraj, da ce ih ona morati kad tad ostaviti. Sjetila se da je ceka duboki i tamni kabur i da ce doci vrijeme pa ce njena tada mala djeca dozivjeti istu sudbinu, pa je to razalosti.

Rekao je Allahov Poslanik saws:”Dosao mi je Dzibril a.s. pa rekao : O Muhammede, zivi koliko hoces ali znaj da ces umrjeti, voli koga hoces ali znaj da ces se rastati od njega, radi sta hoces ali znaj da ces po tom radu biti nagradjen ili kaznjen. ”(Muslim)

Cesto se covjeku desi da ga dunjaluk preokupira, pa da zaboravi na ove cinjenice. Mnogi muslimani su uzeli dunjaluk sebi za glavni cilj, kao da nam je on zadnja stanica. Jedni se trude da sto vise ugrabe od dunjaluka ” on je (covjek), zato što voli bogatstvo – radiša ” (Al-Adiyat, 8) a zaboravljaju na rijeci Resulullaha saws :”Onome kome ahiret bude glavna preokupacija Allah ce u njegovo srce uliti bogatstvo i svega mu dati, a ovaj svijet ce mu sa svih strani hrliti, dok oneme kome bude dunjaluk glavna preokupacija, Allah ce mu u ocima dati siromastvo, tako da mu uvijek nesto fali, a ovaj svijet ce mu donijeti samo onoliko koliko mu je vec odredjeno.” (Tirmizi)

Drugima je opet vaznije da udovolje svojim strastima i nagonima, nego da se u potpunosti pokore svome Gospodaru. Takvi najvjerovatnije nisu svjesni da, onog trena kada im dodje melek smrti, da tadanece imati nista od onoga sto su ranije “uzivali”, kao da nikada nije ni bilo. Kakve koristi ima onaj koji sedam dana jede najbolju hranu i pije najljepse pice ako na kraju dobije casu punu otrova.

Uzeo je, jedne prilike, Poslanik saws Ebu Hurejra r.a. za ruku, odveo na jedno smetliste i rekao : “Gledaj, ovo je cjelokupni dunjaluk. Vidis li one lobanje, izmet i onu poderanu odjecu? One lobanje su zudjele kao i sto vi danas zudite i nadale se, kao sto se i vi nadate, ali danas su samo kosti bez koze. Onaj izmet je raznovrsna hrana koju su zderali i kojom su punili svoje stomake, a onda je izbacivali iz svojih utroba pa je postala gadljiva ljudima. Ove poderotine su im bile odjeca sa kojom su se gizdali i prkosili jedni drugima, a sada je vjetar raznosi.”

Sve ove ne znaci da jedan musliman mora dici ruke od ovoga svijeta. Ne, nikako. Mi moramo zivjeti ovaj zivot i moramo imati udjela u njemu, ali covjek mora znati prioritirati. Jer kada usporedimo jedan ljudski zivot, od recimo 80 godina trajanja, samo sa Sudnjim Danom koji traje 50 hiljada godina, onda uvidjamo koliko je dunjalucki zivot kratak a mi ipak toliko puno radimo za njega. Nasuprot tome kako malo radimo za ahiret koji je vjecan.

A sto se tice one zene sa pocetka teksta, ne treba ona da se nesto plaho zalosti ako joj je porodica bila vjernicka. Takve ce Uzviseni Allah ponovo sakupiti u dzennetskim bascama, u neizmjerivoj sreci i blagostanju koje, za razliku od dunjaluka, nikada ne prolazi i ne prestaje . Da nas Allah swt spoji sa nasim porodicama u dzennetu. Amin!

Muslimanska omladina Norrkoping

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta